MEDIA

Επιστολή απολυμένων της ΕΡΤ προς Σαμαρά

Επιστολή απολυμένων της ΕΡΤ προς Σαμαρά

Μια ομάδα απολυμένων της ΕΡΤ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας του ότι παρά τις εξαγγελίες του δεν τους έχει αποζημιώσει ακόμα πλήρως.

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κοντεύουν 10 μήνες από τις 11 Ιουνίου που αποφασίσατε το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζομένων της.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, όλοι γνωρίζουμε ότι μας θυσιάσατε στον «βωμό» των απαιτήσεων και εντολών της τρόικα για χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Πιστεύουμε ότι υπήρχαν πολλοί τρόποι για να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» στην ΕΡΤ, χωρίς τόσο πόνο για όλους εμάς τους εργαζόμενους, που στο κάτω-κάτω είχαμε την μικρότερη ευθύνη. Μας επιλέξατε ως εξιλαστήρια θύματα.

Δώσαμε την ζωή μας, την τεχνογνωσία μας, το μεράκι μας σε μια εταιρεία που στο τέλος μας πέταξε στον δρόμο σαν «αποτυχημένους, σαν λαμόγια, σαν χαραμοφάηδες, σαν ιερές αγελάδες....». Μια πληρωμή και ένα τίμημα που δεν πιστεύουμε ότι μας άξιζε.

Δώσατε μια υπόσχεση, δια τηλεοπτικού διαγγέλματος, εις επήκοον ολόκληρου του ελληνικού λαού ότι «όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα, άλλωστε....». Οι συνεργάτες σας όμως είχαν και έχουν διαφορετική άποψη. Μας έχουν αγνοήσει και περιφρονήσει όλους' και εσάς που δεσμευτήκατε δημόσια και εμάς ως απολυμένους και το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας για τις απολύσεις.

Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η ΕΡΤ δεν πτώχευσε, αντίθετα διέθετε μεγάλο ταμειακό απόθεμα το οποίο οφείλατε να διαθέσετε για την κάλυψη όλων των εκκρεμοτήτων και υποχρεώσεων που είχε η εταιρεία προς εργαζόμενους και τρίτους.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ως αναλώσιμο είδος μερικών χρήσεων. Η ΕΡΤ ήταν ίσως η μοναδική που παρείχε ενημέρωση χωρίς εντυποσιωθηρία και λαϊκισμό. Ήταν εκείνη που αναβίωσε τον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης στην νέα Ελλάδα με πλήθος δικών της πρωτότυπων και επιτυχημένων πρωτοβουλιών. Η ΕΡΤ είναι αυτή που έχει στην κατοχή της πλήθος ιστορικών αρχείων και εκθεμάτων για την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Με την δημιουργία αυτού του νέου φορέα το έργο και η ιστορία της ΕΡΤ θα παραλείπεται.

Πέρασαν 10 μήνες από την ημέρα εκείνη και δεν μας έχει επιδοθεί ακόμα ούτε το «χαρτί της απόλυσης». Πιστεύουμε ότι σε αυτούς που εμπιστευτήκατε αυτό το έργο λειτούργησαν με απίστευτη ολιγωρία, αδράνεια και αυθαιρεσία, παραβλέποντας θεμελιώδεις ηθικούς και νομικούς κανόνες.

Έχοντας πίστη στην νομοτέλεια που καθορίζει ότι συμβαίνει στην ζωή μας και λαμβάνοντας ως δεδομένο πως οτιδήποτε «κακό» μας συμβαίνει έχει στόχο την ανώτερη εξέλιξή μας.... ελπίζουμε και περιμένουμε.

Αυτή η επιστολή είναι μια πράξη απόγνωσης για το άγνωστο μέλλον που μας περιμένει. Είμαστε αδύναμοι, εξαθλιωμένοι και ευάλωτοι σε σοβαρούς κοινωνικούς κινδύνους. Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλειστηριασμού κατοικίας, για οφειλές και δάνεια σε εφορία και τράπεζες. Οι αποζημιώσεις ίσως να είναι μια νέα ευκαιρία ή ένα μέσον να προχωρήσουμε και να βρούμε νέους δρόμους στην ζωή μας... πιστεύουμε... ευελπιστούμε και περιμένουμε την παρέμβασή σας».

Διαβάστε επίσης:

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση Κόκκα για το κλείσιμο της ΕΡΤ