ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες

Πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, αποτελούν πλέον βασικό παράγοντα προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η πανδημία λειτούργησε μεν ως επιταχυντής για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν πλέον ότι χρειάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί.

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ιδίως σε τομείς όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εργασία εξ αποστάσεως και η βελτίωση – ψηφιοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης.

Για παράδειγμα, όσον αφορά την καλύτερη λειτουργία τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το cloud δείχνει να αποτελεί μονόδρομος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η χρήση servers είναι αρκετά διαδεδομένη στις μικρότερες επιχειρήσεις, με 1 στις 2 μικρομεσαίες να διαθέτει κεντρικό server, ενώ το 25% έχει επιλέξει cloud server. Για τις υπόλοιπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο του cloud, μία από τις καλύτερες επιλογές προσφέρει η COSMOTE μέσω του χαρτοφυλακίου υπηρεσιών COSMOTE Business. Στο συγκεκριμένο κομμάτι περιλαμβάνονται λύσεις όπως οι Business Cloud Servers με παραμετροποιήσιμα χαρακτηριστικά (επεξεργαστής, μνήμη, συστήματα αποθήκευσης) και δυνατότητα για απομακρυσμένη διαχείριση αρχείων και δεδομένων αλλά και υψηλή διαθεσιμότητα, για ασφαλή αποθήκευση χωρίς επένδυση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία ανέδειξε επίσης τη σημασία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), η αξία των online αγορών αυξήθηκε κατά 154,9% την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου, ήτοι την περίοδο της Black Friday, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020. Γενικότερα, οι online αγορές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση καθώς οι καταναλωτές είδαν την ευκολία που προσφέρουν και συνέχισαν να αξιοποιούν το συγκεκριμένο κανάλι και μετά το πέρας του πρώτου lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ELTRUN, το 70% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει εταιρικό site αλλά 1 στις 3 το έχει στήσει ερασιτεχνικά! Στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου, μόλις το 17% των επιχειρήσεων έχει e-shop και είναι χαρακτηριστικό ότι το 48% εξ αυτών δηλώνει σημαντική αύξηση στη χρήση κατά το 2020. Ψηφιακή καμπάνια προώθησης έχει «τρέξει» το 36%, όμως μόλις το 17% με τη βοήθεια επαγγελματία, ενώ για 2 στις 3 επιχειρήσεις τα social media είναι σημαντικό μέσο προώθηση και επικοινωνίας.

Είναι προφανές ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται «αναβάθμιση» και υπάρχουν λύσεις. Όπως, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες που προσφέρει το COSMOTE Business, για την ψηφιακή παρουσία και προώθηση της επιχείρησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Click & Site, που μετατρέπει εύκολα την Facebook σελίδα μίας επιχείρησης σε site ή/και e-shop και το DigitalMarketing4U, μια υπηρεσία για την ολοκληρωμένη προώθηση της επιχείρησης μέσα από καμπάνιες σε Google, Facebook και Instagram. Το e-shop, που δημιουργείται μέσω της υπηρεσίας Click & Site έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει απεριόριστα προϊόντα με χαμηλό μηνιαίο κόστος στα 18,50 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν με click away που είναι σε ισχύ τα φετινά Χριστούγεννα!

Μία άλλη πρόκληση της πανδημίας είναι η εργασία εξ αποστάσεως. Η έρευνα του ELTRUN έδειξε ότι το τηλεφωνικό κέντρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας για 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά το ποσοστό των cloud based κέντρων είναι στο 10% με αυξητικές τάσεις. Επίσης, το 2020 εμφανίζεται κατά 20% αυξημένη η χρήση των λύσεων τηλεδιάσκεψης, λόγω, φυσικά, των νέων δεδομένων που έφερε η πανδημία, με τις πλατφόρμες Skype, Microsoft Teams και Zoom να είναι οι πιο δημοφιλείς.

Για τη βελτίωση της παραγωγικότητας όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εργασίας, το CΟSMOTE Business προσφέρει αρκετές λύσεις. Όπως το Microsoft 365 στο Cloud, που παρέχει την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Teams και το COSMOTE Digital Office, που διαθέτει υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου και Internet με υψηλές ταχύτητες έως 200 Mbps, καθώς και εργαλεία web collaboration.

Επιπλέον, αυξημένη είναι το 2020 η χρήση λύσεων IoT για την καλύτερη οργάνωση. To 22% των ΜμΕ δηλώνει, σύμφωνα με την έρευνα του ELTRUN ότι χρησιμοποιεί IoT συστήματα, όμως η χρήση είναι απλή, αφού το 80% αφορά στην παρακολούθηση χωρών. Και σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν αρκετές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη εσωτερική ψηφιακή οργάνωση και τον έλεγχο της επιχείρησης μέσω του Internet of Things, όπως το COSMOTE Fleet Tracker, για απομακρυσμένη παρακολούθηση επαγγελματικού στόλου οχημάτων και το COSMOTE Asset Tracker, για απομακρυσμένη παρακολούθηση εξοπλισμού, όπως μηχανήματα, εργαλεία, trailers, γερανοί κ.ά.

Γρήγορη σύνδεση

Μία βασική παράμετρος για την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων είναι οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες των εργαλείων COSMOTE Business συνδυάζοντάς τα με τα προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας και Internet COSMOTE Business Double Play. Τα COSMOTE Business Double Play παρέχουν ακόμη περισσότερο χρόνο ομιλίας, υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου εταιρικά email (100GB/15 email λογαριασμοί) και ταχύτητες έως 200Μbps ανάλογα με την περιοχή. Επιπρόσθετα, τα Full Pack προγράμματα περιλαμβάνουν -χωρίς επιπλέον κόστος- φιλοξενία ιστοσελίδας, domain name, στατική ΙP κ.ά. Όλα τα COSMOTE Business Double Play διαθέτουν, ακόμα, την υπηρεσία Internet Backup, για εφεδρική πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής COSMOTE.

Επιπλέον, διαθέσιμα για επιχειρήσεις είναι τα προγράμματα κινητής COSMOTE BUSINESS GIGAMAX UNLIMITED με απεριόριστα ενσωματωμένα data για χρήση Internet από το κινητό, χωρίς όρια στην ταχύτητα πρόσβασης, και τα COSMOTE BUSINESS GIGAMAX με ακόμα περισσότερα data και τη νέα υπηρεσία Data Boost. Η υπηρεσία Data Boost παρέχει απεριόριστα δεδομένα στο κινητό για 24 ώρες, τις ημέρες του μήνα που οι ανάγκες αυξάνονται και ενεργοποιείται μέσω του My COSMOTE App.

Ανακαλύψτε τα ψηφιακά εργαλεία ή τις υπηρεσίες που ταιριάζουν στη δική σας επιχείρηση εδώ

Ρoή Ειδήσεων