ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia Properties. Μια ελληνική εταιρεία αλλάζει τα δεδομένα στο real estate

Premia Properties. Μια ελληνική εταιρεία αλλάζει τα δεδομένα στο real estate

Ο κλάδος του real estate ήταν από τους λίγους που έδειξαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κέντρα logistics, datacenters και κοινωνικά κτήρια αναδείχθηκαν σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης του real estate στην Ελλάδα προσελκύοντας διεθνείς, αλλά και εγχώριους επενδυτές. Η ανάπτυξη λοιπόν όσον αφορά τη χώρα μας, έχει υπόσταση, βάρος και σχήμα… κτιρίου. Κι αν νομίζετε ότι πρόκειται για μια κλειστή αγορά που απευθύνεται μονάχα σε αυθεντίες, ίσως σας αλλάξει γνώμη μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία, με εντελώς φρέσκια φιλοσοφία και στρατηγική.

Ο λόγος για την Premia Properties που υιοθετώντας μια συμμετοχική φιλοσοφία και αξιοποιώντας τις γερές βάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές της βασικής της μετόχου Sterner Stenhus, δίνει στον κάθε ένα από εμάς την ευκαιρία να ωφεληθούμε από την εντυπωσιακή της άνοδο. Το πιο βασικό της χαρακτηριστικό, κι αυτό που φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο, είναι η στρατηγικά δομημένη αναπτυξιακή πορεία της και η αεικίνητη επιχειρηματική δυναμική της. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ομίλου αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει πλέον δεκαέξι (16) επενδυτικά ακίνητα και δέκα (10) ακίνητα διαχείρισης μέσω ΣΔΙ, συνολικής αξίας €171 εκ. ενώ στις την 31.12.2020 περιλάμβανε μόλις επτά (7) ακίνητα αξίας €65,9 εκ.

Η στήριξη που φαίνεται να της δείχνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε και η πρόσφατη, τρίτη κατά σειρά, Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και υπερκάλυψε κατά 1,36 φορές το αρχικό ποσό, προσελκύοντας πλήθος επενδυτών. Η Premia Properties διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση με χαμηλό δανεισμό και ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο που εγγυάται διαρκώς αυξανόμενη αξία, με στόχο το €1 δις σε 5 χρόνια.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό της που να εμπνέει την εμπιστοσύνη ορισμένων «μεγάλων παικτών», αλλά και θεσμικών στον τομέα των ακινήτων; Η Premia Properties «απαντά» με ένα καλά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, το οποίο διαθέτει ακίνητα υψηλής εμπορευσιμότητας και άριστης ποιότητας κατασκευής. Έτσι η ίδια επιλέγει να επενδύει με συνέπεια και στην ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων της που επικεντρώνονται στους κλάδους του logistics, big-boxes & ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα. Πέρα από κτίρια που της αποφέρουν άμεσο κέρδος, η εταιρεία επενδύει και σε κτίρια με κοινωνικό προσανατολισμό, όπως σχολεία και γηροκομεία. Έτσι αποδεικνύει έμπρακτα πως διαθέτει μια στρατηγική που δίνει έμφαση όχι μονάχα στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών ανώτερης απόδοσης, αλλά και στη λειτουργία της ως υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου.

Άλλωστε η ίδια αυτή λογική την έχει οδηγήσει σε μια στρατηγική που συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, επιδιώκει την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εναρμόνισής της στις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης - Environmental, Social and Governance).

Πίσω από τη ραγδαία ανοδική της πορεία βρίσκεται, φυσικά, μια απόλυτα ικανή Διοικητική ομάδα. Με μακρά επαγγελματική πορεία και υψηλή εξειδίκευση η Διοίκηση της Premia Properties, διαθέτει σαφή προσανατολισμό στα αποτελέσματα σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη έργων, την ταχεία, αλλά ισχυρή αναβάθμιση έργων, καθώς και τη διαχείριση και εξέλιξη των ανθρώπων. Εξίσου σημαντική κινητήριος δύναμη της εταιρείας αποτελούν και οι άνθρωποί της που κατέχουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ένα μοναδικό αίσθημα ομαδικότητας. Έτσι η Premia Properties επιτυγχάνει ουσιαστική πρόοδο προσκαλώντας στους κύκλους της ποικίλους μετόχους από το κοινωνικό σύνολο και επιδιώκοντας να γίνουμε όλοι μέρος της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Για το επόμενο διάστημα, η Premia Properties στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων στους κλάδους που έχει ήδη παρουσία καθώς και την επιλεκτική προσχώρηση σε ακόμα περισσότερους καίριους τομείς. Και όπως όλα δείχνουν, έχει και τη δυνατότητα και τη δυναμική για να το καταφέρει. Αξίζει να αναφερθεί, δε, πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε πρόσφατα την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ). Η στρατηγική αυτή κίνηση εξυπηρετεί άμεσα τον στρατηγικό σχεδιασμό της μέσα από την αξιοποίηση των φορολογικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Η Premia Properties αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και γίνεται όχημα ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που δεν αφορά μονάχα τους λίγους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.