ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τηλεόραση ή προτζέκτορας; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τηλεόραση ή προτζέκτορας; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Κατά το παρελθόν, τηλεοράσεις και προτζέκτορες διέφεραν ξεκάθαρα.

Οι πρώτες αποτελούσαν τις επιλογές όσων έψαχναν κάτι συμβατικό, με τις ίντσες τους να μην ξεπερνούν τις 45-50 ίντσες (κι αυτό όταν οι LED είχαν πλέον καθιερωθεί) ενώ οι δεύτεροι ήταν εκείνοι στους οποίους κατέφευγαν όσοι έψαχναν για κάτι πραγματικά μεγάλο, συνήθως άνω των 100 ιντσών. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν είναι τυχαίος. Ακόμα και σήμερα, που τα μεγέθη των τηλεοράσεων έχουν αυξηθεί και οι 50 ίντσες δεν θεωρούνται πια και τίποτα εξωπραγματικό, οι 100 ίντσες αποτελούν ένα κάποιου είδους όριο που εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Διάφοροι κατασκευαστές τηλεοράσεων το έχουν κατά καιρούς ξεπεράσει, όμως η αλήθεια οι περισσότερες σειρές φτάνουν έως και τις «ενενηντακάτι» ίντσες.

Οι δύο κατηγορίες προϊόντων, τηλεοράσεις και προτζέκτορες, εξακολουθούν να συνυπάρχουν καλύπτοντας διαφορετικά γούστα, τσέπες, προτεραιότητες και εν τέλει κοινά, όμως το μεταξύ τους χάσμα ως προς τις επιδόσεις τους έχει γεφυρωθεί. Οι τηλεοράσεις πλέον τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όσον αφορά στη φωτεινότητα και την αντίθεση, με τα μοντέλα OLED να προσφέρουν πραγματικά εντυπωσιακές εμπειρίες με τρομερά ρεαλιστικά χρώματα και ολοζώντανες εικόνες. Μία τηλεόραση έχει πια τα φόντα να κοιτάξει στα μάτια έναν προτζέκτορα και να τον κοντράρει επί ίσοις όροις, δίνοντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη ευελιξία. Το μέγεθος όμως συνεχίζει να μετράει και οι 100 ίντσες εξακολουθούν να αποτελούν το σύνορο μεταξύ των δύο επιλογών. Έλα να δούμε εν τάχει τα πλεονεκτήματά τους.

Απόδοση

Αν υποθέσουμε ότι συγκρίνουμε μία τηλεόραση και έναν προτζέκτορα με το ίδιο περίπου κόστος, οι μεταξύ τους διαφορές είναι ελάχιστες κι αν υπάρχουν, η πλάστιγγα θα γέρνει κατά πάσα πιθανότητα υπέρ της πρώτης, ιδίως αν πρόκειται για high-end μοντέλο. Το υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) αποτελεί τομέα στον οποίο οι smart TV τελευταίας γενιάς και δη τα μοντέλα OLED αριστεύουν, αφήνοντας έτσι τους προτζέκτορες πίσω. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ένας προτζέκτορας χρησιμοποιεί λάμπες για να πετύχει τη φωτεινότητα που υπόσχεται, λάμπες που χρειάζονται αλλαγή ανά τακτά χρονικά διαστήματα (υπολόγισε μία φορά τον χρόνο), κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσεις.

Χώρος

Ο προτζέκτορας είναι απαιτητικός. Οι περισσότεροι αποδίδουν μια χαρά και σε φωτεινούς χώρους όμως να θες να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τον προτζέκτορά σου, θα πρέπει να του… φτιάξεις ατμόσφαιρα. Χρησιμοποίησε σκούρες κουρτίνες που δεν επιτρέπουν στο φως να περνά και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αντί για τον τοίχο, πρόβαλε την εικόνα σε ειδική οθόνη/επιφάνεια προβολής. Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται μπελαλίδικα, όμως έτσι μόνο ο προτζέκτοράς σου θα είναι σε θέση να λάμψει και να σου προσφέρει αυτά για τα οποία τον πήρες. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι με ελάχιστη προετοιμασία θα μπορέσεις να τον χρησιμοποιήσεις και σε εξωτερικούς χώρους. Για την τηλεόραση τα ξέρεις: μικρότερη ευελιξία αλλά λιγότερο πολύπλοκη εμπειρία χρήσης.

Μέγεθος

Αν θες πραγματικά μεγάλη επιφάνεια προβολής, τότε μην το σκέφτεσαι: προτζέκτορας και πάλι προτζέκτορας. Τα μεγέθη των τηλεοράσεων έχουν ανέβει με τα χρόνια και πλέον οι 50 και οι 55 ίντσες θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές -έχουμε συνηθίσει κι εμείς, οι καταναλωτές. Θα δεις smart TV να κυκλοφορούν στις 65, τις 70, τις 80, ακόμα και τις 90 ίντσες. Δύσκολο έως αδύνατο όμως να φτάσουν τις 100 ή τις 120 στις οποίες μπορεί να αποδώσει ένας προτζέκτορας. Εφ’ όσον προτεραιότητά σου είναι μία κινηματογραφική εμπειρία θέασης, ξέρεις προς τα πού να κοιτάξεις.

Ατμόσφαιρα

Τόσο οι προτζέκτορες, όσο και οι τηλεοράσεις θα χρειαστούν υποστήριξη στον τομέα του ήχου. Θεωρητικά κι οι δύο κατηγορίες θα σε καλύψουν (και οι μεν και οι δε διαθέτουν ηχεία) αλλά για πραγματικά απολαυστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να πλαισιώσεις την επιλογή σου με το κατάλληλο σύστημα ήχου. Επαναλαμβάνουμε ότι προκειμένου να επιτρέψεις στον προτζέκτορά σου να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του, θα χρειαστεί να σκοτεινιάσεις όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον χώρο σου.

Τελικά;

Όσο κι αν το… πιέσουμε, δεν υπάρχει «καλύτερη» επιλογή. Το debate τηλεόρασης και προτζέκτορα δεν βγάζει νικητή κι ο λόγος είναι απλός: η καλύτερη πρόταση είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες, το budget και τα «θέλω» σου. Ζύγισε προσεκτικά τι ακριβώς μετρά περισσότερο για ‘σένα, αξιολόγησε τις διαθέσιμες προτάσεις και κάνε την επιλογή που σου ταιριάζει.