ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έφοδος» ισραηλινών επιχειρηματιών με πρόσκληση του ΥΠ.ΑΝ

«Έφοδος» ισραηλινών επιχειρηματιών με πρόσκληση του ΥΠ.ΑΝ

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά έντεκα Ισραηλινοί επιχειρηματίες έρχονται στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να βάλουν «πόδι» και στις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας.

Με όπλο τους την καινοτομία, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει αξιοσημείωτη δυναμική και μέσα στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που πολλές από αυτές καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για ξένους επενδυτές. Αυτή την ελληνική επιχειρηματική καινοτομία ήρθαν να «χειραγωγήσουν» οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες, ρίχνοντας ως «δόλωμα» το επιτυχημένο ισραηλινό παράδειγμα νεοφυών επιχειρήσεων για να πάρουν επιχειρήσεις από ελληνικά χέρια, με τους δικούς τους μάλιστα όρους.

Την πόρτα στους έντεκα Ισραηλινούς επιχειρηματίες άνοιξε το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς έρχονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι για να μιλήσουν στο ελληνο-ισραηλινό εργαστήριο που ξεκινά την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση με τίτλο «Experience sharing Workshops-Growth of Innovative Industries» διοργανώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το StartupGreece και την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η διοργάνωση αποτελεί ένα διακριτικό μέσο για να κατοχυρώσει το Ισραήλ με έναν ακόμη επίσημο τρόπο τη θέση του στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μάλιστα των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι μεγάλο για συνεργασίες στην Ελλάδα της κρίσης, καθώς οι νέες μνημονιακές συνθήκες που επικρατούν, τους επιτρέπουν να διαμορφώσουν και το εργασιακό περιβάλλον όπως θέλουν αλλά και να μοιράσουν την πίτα όπως τους συμφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σχέδιο μελετάται καιρό, έγιναν μεμονωμένα κάποιες προσπάθειες και τώρα γίνεται ένα επίσημο και δυνατό βήμα.

Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας έχουν διακρίσεις στους τομείς των νεοφυών επιχειρήσεων, του επενδυτικού κεφαλαίου (VC), της υγείας, της πληροφορικής, της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και των οικονομικών συναλλαγών, καθώς και της αγροτικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας. Θα κάνουν παρουσιάσεις και θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με Έλληνες συναδέλφους τους από νεοφυείς επιχειρήσεις, εκκολαπτήρια και επιταχυντές στους συγκεκριμένους τομείς ειδίκευσής τους. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι τομείς που επελέγησαν δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για τη λαβωμένη υγεία από τη λιτότητα στην Ελλάδα, την κατεστραμμένη αγροτιά, αλλά και την ασφάλεια και τα χρηματοοικονομικά, δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πλήρους ελέγχου κρίσιμων τομέων της οικονομίας της χώρας.

Η κυρία Inbal Arieli, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Start-Up Nation Central είναι αυτή η οποία θα συντονίσει το καλά μελετημένο σχέδιο των επενδύσεων, ενώ ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Βασίλης Αποστολόπουλος και η Πρέσβης του Ισραήλ, κυρία Irit Ben-Abba, θα βρίσκονται στο φόρουμ ως οι εμπνευστές αυτής της συνεργασίας. Το πόσο μελετημένη και αποφασισμένη είναι αυτή η συνεργασία φαίνεται από την παρουσία του Yoav Chelouche, προέδρου της εταιρείας Israel Advanced Technology Industries, ο οποίος εμφανίζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου το Ισραήλ έχει να κερδίσει πολλά από επαφές και συμφωνίες με χώρες σαν την Ελλάδα.

«Ο χώρος της καινοτομίας στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία. Πολλές εγχώριες εταιρείες ήδη συνεργάζονται με Ισραηλινούς εταίρους στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ ισραηλινά επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει άπλετος χώρος για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών. Η θετική πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης θα ενισχύσει τη συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε σχετικά η Ισραηλινή Πρέσβης.

Αν με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι το Ισραήλ θέλει να μοιραστεί την τεχνογνωσία του με την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθεί συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών τεχνολογίας, καθώς και μεταξύ ακαδημαϊκών θεσμών, θα πρέπει κανείς να διαβάσει πίσω από τις γραμμές. Στόχος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δεν είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα ούτε να αποκτήσει τεχνογνωσία για το δικό της καλό, αλλά να βάλει το πόδι του το Ισραήλ σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις. Το παιχνίδι θα παιχτεί με τους όρους του Ισραήλ, και με την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας. Άλλωστε, σε τέτοιες συμφωνίες οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Ελλάδας, από την περίοδο κιόλας της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, δίνουν γη και ύδωρ προς όφελος ξένων συμφερόντων και δη ισραηλινών.

Σχετικές ειδήσεις