ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Επιτέλους, τίτλοι τέλους στις "παγίδες" των τεκμηρίων»

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Επιτέλους, τίτλοι τέλους στις "παγίδες" των τεκμηρίων»
Pixabay

Τα τεκμήρια διαβίωσης, αν και θεσπίστηκαν για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, τελικά αποδεικνύονται βραχνάς για χιλιάδες φορολογούμενους. 

Η φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αδικίες των τεκμαρτών εισοδημάτων.

«Επιτέλους, μετά από 40 και πλέον χρόνια, υπήρξε προαναγγελία από την σημερινή κυβέρνηση για σταδιακή κατάργησή τους» τόνισε η κυρία Γεράγγελου.

Στα «δίχτυα» πιάνονται κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

«Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι έχουν χαμηλό πραγματικό εισόδημα αλλά έκαναν το «λάθος» να διαθέτουν αυτοκίνητο, να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο ή απλά να έχουν τόκο από καταθέσεις ακόμα και 1 ευρώ! Δαπάνη που αποτελεί τεκμήριο»ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός.

Επιπλέον, όπως είπε η κυρία Γεράγγελου «μεγάλοι χαμένοι και αδικημένοι των τεκμηρίων είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα ευρώ εισόδημα από ακίνητα το τεκμαρτό του εισόδημα φορολογείται µε συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στην τρίτη θέση που τους "πιάνουν" τα τεκμήρια».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η φοροτεχνικό «δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων». Ένα μέτρο που όπως τόνισε η κυρία Γεράγγελου «είναι άδικο και "τιμωρεί" ακόμα και όσους έχουν πολύ χαμηλά έσοδα φορολογώντας τους για «ψεύτικα» εισοδήματα με δυσβάσταχτους φόρους».

Αν και το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος φορολογείται με βάση το πραγματικό εισόδημά του, τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 (με τον νόμο 820/78) και σκοπό είχαν να καλύψουν την αδυναμία της φορολογικής Αρχής να «συλλάβει» την φοροδιαφυγή.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι– έπεσαν στην «παγίδα» φόρου με τα πλασματικά εισοδήματα

Η φοροτεχνικός μίλησε και με... νούμερα. Ανέφερε πως «ένα στα τρία νοικοκυριά "πιάστηκε" στην παγίδα των τεκμηρίων την προηγούμενη χρονιά».

«Στην πράξη οι περισσότεροι από αυτούς που πιάνονται στην παγίδα των τεκµηρίων είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι κατά κανόνα δεν κρύβουν εισοδήµατα, καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδηµα από ενοίκια» τόνισε η κυρία Γεράγγελου.

Τα τεκμήρια θεσπίστηκαν ώστε να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και την παραοικονοµία. Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Γεράγγελου «"τιμωρούν" όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και δεν τα έχουν κρύψει» και συνεχίζει «εκτός από αναχρονιστικό όμως, το σύστημα των τεκμηρίων αποδείχθηκε κοινωνικά άδικο. Ειδικά στην εποχή της κρίσης, η Εφορία υπολόγιζε τεράστια εισοδήματα, με αποτέλεσμα άποροι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή ακόμα και άνεργοι να φορολογούνται σαν να ήταν επιχειρήσεις και χωρίς αφορολόγητο, για μόλις 1 ευρώ που είχαν από τόκους» ανέφερε.

Μία ακόμη αδικία που αντιμετώπισε συχνά στο φοροτεχνικό γραφείο της όπως μας εξήγησε είναι ότι «λόγω τεκμηρίων πολλοί πλήρωναν όχι μόνον υψηλότερο φόρο αλλά και ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, χάνοντας εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδόματα φτώχειας, εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που τους είχαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης».

Η γνωστή φοροτεχνικός υπενθυμίζει ποια είναι τα κριτήρια προσδιορισμού των τεκμηρίων που λαμβάνονται υπόψη:

  • Η «αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης» για κύρια κατοικία
  • Τα επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ
  • Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και µέσης εκπαίδευσης
  • Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό
  • Τα σκάφη αναψυχής
  • Οι πισίνες
  • Ατομική δαπάνη διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ και για το ζευγάρι 5.000 ευρώ
  • Η δαπάνη για την αγορά περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικών συμμετοχών

Η κυρία Γεράγγελου μας εξηγεί τους τρόπους που μπορούν να "καλυφθούν" τα τεκμήρια

  • Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν στο παρελθόν
  • Εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται µε ειδικό τρόπο, όπως η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του ∆ηµοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κλπ.
  • Χρηματικά ποσά όπως το εφάπαξ για σύνταξη, η αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία κλπ.
  • Κάθε έσοδο ή τίμημα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του, όπως ακίνητα ή ΙΧ
  • Χρηματικά ποσά σε συνάλλαγμα που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται
  • Δάνεια από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους
  • Ποσά είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές
  • Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισµένο Στοίχηµα κλπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ποιους «καίνε» οι αυξήσεις και ποιοι τις γλιτώνουν

Καιρός: Μεγάλη προσοχή! «Επικίνδυνη μέρα το Σάββατο»! Η προειδοποίηση του Τάσου Αρνιακού (video)

Σχετικές ειδήσεις