ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετακίνητη στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού η τρόικα

Αμετακίνητη στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού η τρόικα

Αμετακίνητη στη θέση της για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού παραμένει η τρόικα, παρά τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.

Οι τροϊκανοί επιμένουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες, που παρ' ότι έχουν εκτεθεί στον ανταγωνισμό λειτουργούν με τους όρους που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και οι υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).

Η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται την Πέμπτη και μέχρι τότε πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση περιλαμβάνει τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν.

Σύμφωνα με το «Βήμα», παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.

Τα βασικά σημεία για τα μέτρα που έρχονται, είναι τα εξής:

ΔΕΚΟ

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

  • Οι ωριμάνσεις μισθών
  • Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου
  • Οι πολλαπλές παροχές (μια εταιρεία αναφέρει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον των προβλεπομένων της εθνικής σύμβασης)
  • Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας (μεταφορές προσωπικού)
  • Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες από αυτές που χορηγούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα
  • Οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (μια εταιρεία αναφέρει εισφορές 36% για τους προσληφθέντες προ του 1993 εργαζομένους, ενώ οι εισφορές για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι 20%)

Ιδιωτικός τομέας

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

  • Ο 13ος και ο 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα (οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και 14μιση μισθούς). Η τρόικα προτείνει την οριζόντια κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους
  • Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν
  • Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης
  • Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις
  • Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους
  • Στο στόχαστρο είναι τέλος ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.