ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοιχτή ρήξη οι τράπεζες με Γερμανία και ΔΝΤ

Σε ανοιχτή ρήξη οι τράπεζες με Γερμανία και ΔΝΤ

Αυτή την φορά ποιος θα επικρατήσει; Οι τράπεζες ή η Ευρωζώνη (με αιχμή την Γερμανία) και το ΔΝΤ;

Και οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους σχετικά με το επιτόκιο για τηνανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Από την μία το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με επικεφαλής τον Tσαρλς Νταλλάρα επιμένει στην πρόταση του για PSI με μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης του 4,2%. Από την άλλη Γερμανία και ΔΝΤ αντιπροτείνουν επιτόκιο στο 3%, καθώς θεωρούν ότι σε διαφορετική περίπτωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο ενώ θα πρέπει να αυξήσουν το δάνειο προς την Ελλάδα.

Η Μέρκελ όμως το είπε καθαρά. Δεν υπάρχει σκέψη για δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα.

Έτσι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες απέρριψαν την πρόταση των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων για την περικοπή του ελληνικού χρέους (PSI).

«Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις»

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι κυβερνήσεις ζήτησαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να υποχρεωθεί ο ιδιωτικός τομέας να υποστεί ακόμα μεγαλύτερες ζημιές.

"Οι υπουργοί επέστρεψαν την πρόταση για (περαιτέρω) διαπραγματεύσεις", είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων.

Οι ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση είχαν συγκλίνει κατά το Σαββατοκύριακο σε πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν αντί των υφισταμένων θα φέρουν μεσοσταθμικά κουπόνι ύψους 4%.

"Οι υπουργοί θέλουν χαμηλότερο κουπόνι από ό,τι προβλέπεται στην προσφορά", είπε ο αξιωματούχος.

Όσο χαμηλότερο το κουπόνι των νέων 30ετών ομολόγων που πρόκειται να εκδοθούν, τόσο υψηλότερες θα είναι οι απώλειες των ιδιωτών ομολογιούχων και τόσο χαμηλότερο θα είναι το ποσό της οικονομικής βοήθειας και των δανείων που θα χρειαστεί να καταβάλλουν οι κυβερνήσεις προς την Ελλάδα για να κατασταθεί βιώσιμο το χρέος της.

Ανοιχτές προς διαπραγμάτευση είναι και άλλες πτυχές του PSI, είπαν οι αξιωματούχοι. Διευκρίνισαν ακόμη ότι δεν εξετάζεται αύξηση του πακέτου χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της ΕΕ της 26ης Οκτωβρίου και ανέρχεται στα 130 δις ευρώ. Ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 παραμένει, αλλά μόνο κατά προσέγγιση -- κάτι που σημαίνει ότι το ακριβές μέγεθός του μπορεί να είναι τελικά και λίγο μεγαλύτερο.

Πηγή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θα συνεχιστούν, με στόχο να υποβάλλει η Αθήνα την επίσημη προσφορά της προς τους ομολογιούχους για την ανταλλαγή του χρέους έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Επανήλθε ο Νταλλάρα

Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών ομολογιούχων της Ελλάδας, κάλεσε την Τρίτη την ευρωζώνη να τηρήσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν κατά 50%.

Η θέση των ομολογιούχων είναι ξεκάθαρη, δήλωσε ο Νταλλάρα, προσθέτοντας ότι Ευρώπη και ιδιώτες πρέπει να συνεργαστούν ώστε να λυθεί η κρίση και να παραμείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση με το ελληνικό χρέος.

Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλλάρα, είπε επίσης την Τρίτη ότι δεν είναι σαφές αν όλες οι πλευρές στηρίζουν μια εθελοντική συμφωνία για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους. "Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια εθελοντική συμφωνία. Δεν είμαι απολύτως βέβαιος σε αυτή τη φάση αν όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες σε μια εθελοντική συμφωνία, αλλά ελπίζω αυτό να μην ισχύει", είπε ο επικεφαλής του IIF στην τηλεόραση του CNBC.

Το θρίλερ και οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τον Φεβρουάριο και μένει να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο νικητής. Αν κρίνουμε πάντως από την Σύνοδο Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, μάλλον η Μέρκελ έχει περισσότερες πιθανότητες.

Η Ελλάδα παρακολουθεί την πιο σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας, χωρίς πάντως να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις ούτε και σε αυτή την περίπτωση….