ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειοδοτήσεις fast track για τις επενδύσεις ΑΠΕ

Αδειοδοτήσεις fast track για τις επενδύσεις ΑΠΕ
INTIME

Στρατηγικές θα θεωρούνται μεγάλες και σύγχρονες τεχνολικά επενδύσεις «πράσινης» ενέργειας απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα των fast track αδειοδοτήσεων.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με τις διατάξεις της να περιλαμβάνουν και τα μέτρα για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις διατάξεις, στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ, εφεξής θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιες τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, τα θαλάσσια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα ΑΠΕ που συνδέουν περιοχές της επικράτειας με το σύστημα μέσω υποβρύχιων καλωδίων, σταθμοί γεωθερμίας, σταθμοί βιομάζας και βιοαερίου καθώς και οι υβριδικοί σταθμοί στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Προϋπόθεση είναι τα συγκεκριμένα έργα να έχουν ελάχιστο προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, με την ίδια τροπολογία και με βάση τις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο υπουργός, επιβάλλεται «πράσινο» τέλος στο πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2021 να αυξάνεται κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο η τιμή πώλησης. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν τεθεί σε λειτουργία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου - 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού επιβάλλεται και έκτακτη χρέωση για το 2021 ίση με δύο ευρώ ανά μεγαβατώρα στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις εκκαθαρίσεις για το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου 2020 - 31 Δεκεμβρίου 2020. Τέλος, με άλλη διάταξη γίνεται φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα για τις βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης με κατανάλωση άνω των 10.000 μεγαβατωρών καθώς μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 5 στα 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα.