ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Έρχεται παράταση - Πώς γίνεται η πληρωμή

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Έρχεται παράταση - Πώς γίνεται η πληρωμή

Τέλη κυκλοφορίας - Όλες οι ειδήσεις: «Ανάσα» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα δώσει η παράταση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Την επικαιροποίηση όλων των μέτρων στήριξης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα είχε πολύ καλές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε ότι αφορά την ανάπτυξη και επομένως έπρεπε να καλύψει μικρότερο έδαφος σε ότι έχει να κάνει με την ύφεση, ενώ στο ποσοστό της ύφεσης συνετέλεσε και η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από του τουρισμό. Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει και τον τουρισμό», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του 2020.

«Τι θα γίνει τον Μάρτιο – Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα για μετάθεση των φορολογικών βαρών των πολιτών και δη των επιχειρήσεων μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας πως αυτά θα κληθούν να τα καταβάλλουν σε πολλές δόσεις.

Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εξετάζεται η παράταση για την πληρωμή τους και η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ είπε ότι αξιολογείται η πρόταση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αναλόγως με τους μήνες χρήσης του οχήματος και όχι εφάπαξ και για 12 μήνες, ανεξαρτήτως της χρήσης του οχήματος.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του του TAXISnet μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 έχει ανοίξει από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων συνεπάγεται σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα ότι οι υπόχρεοι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2021 καλούνται να τα έχουν εξοφλήσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Πώς θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Οι πολίτες μπορούν να δουν το φετινό ειδοποιητήριο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να καταστεί εφικτή με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία,
αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

Πολίτες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή
Επιχειρήσεις - φορολογικές υπηρεσίες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας με
κωδικούς TAXISnet.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

Πολίτες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
Επιχειρήσεις - φορολογικές υπηρεσίες - οχήματα - τέλη κυκλοφορίας χωρίς
κωδικούς TAXISnet.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2021.

Τα πρόστιμα

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για το όχημα τους, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία, θέτοντας έτσι το ΙΧ τους σε ακινησία.

Τέλη κυκλοφορίας: Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
  • Πινακίδες
  • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
  • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
  • Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Έρχεται και τρίτο κύμα - Μην περιμένετε σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα