ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Standaard: «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί»

De Standaard: «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί»

Στις έντονες πιέσεις που ασκεί η Ευρώπη στην Ελλάδα αναφέρεται η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Σε ανάλυση με τον τίτλο «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί» και υπέρτιτλο «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο», η εφημερίδα αναφέρεται στην αναβολή του Eurogroup και την αντικατάσταση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη.

«Αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης, οι εταίροι συγκαλούν μια τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει απλώς διερευνητικό χαρακτήρα, προσθέτει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που καθιστούν σαφές ότι η Γερμανία δεν θα είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η «επαμφοτερίζουσα» στάση του Α. Σαμαρά, ο οποίος δεν έχει ακόμη υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητεί η Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, εγείροντας επιφυλάξεις για την επάρκεια του δεύτερου πακέτου διάσωσης να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο οικονομολόγος Ε. Ντε Καλατάι, παρότι τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα, η κοινωνία θα ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία, ώστε η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή.

«Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κακή εξέλιξη για την Ευρώπη» τονίζει, σημειώνοντας ότι η καλύτερη λύσει προβλέπει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «και μια γενιά να θυσιαστεί, προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το επόμενο θύμα θα είναι η Πορτογαλία. Ωστόσο, η συνοχή της ευρωζώνης θα κριθεί από την Ιταλία, που όπως επισημαίνει, θα πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές.