ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αλλαγή κορυφής στην Αρχή για το Ξέπλυμα – Οι επιτυχίες της τελευταίας τριετίας

Προς αλλαγή κορυφής στην Αρχή για το Ξέπλυμα – Οι επιτυχίες της τελευταίας τριετίας

Μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ο ανώτατος δικαστικός που θα διαδεχθεί την Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη θα επιλεγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου ο υπουργός Δικαιοσύνης να εκδώσει έως το τέλος Απριλίου- οπότε εκπνέει η τριετής θητεία της κ. Ζαΐρη- την απόφαση τοποθέτησης του νέου επικεφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άννα Ζαΐρη έχει επιτελέσει σημαντικό έργο ως επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Επέτυχε την ενίσχυση του ήδη υψηλού επιπέδου εργασίας της Αρχής στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος. Δρομολόγησε και πέτυχε τη σύσφιξη της συνεργασία της Αρχής µε άλλους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, ως ορόσημο της θητείας της μπορεί να χαρακτηρισθεί η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), την αρμόδια διεθνή αρχή για τους κανόνες της αντιμετώπισης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Αλλά και τα ποιοτικά μεγέθη και τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν όλα τα παραπάνω. Μεταξύ 2018 και 2020:

-Παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές από την Αρχή για το Ξέπλυμα 227 φορολογικές υποθέσεις.

-Η συνολική αξία των δεσμεύσεων για φορολογικές υποθέσεις της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος ανήλθε σε 259 εκατ. ευρώ.

-Τα αιτήματα που απέστειλε για πληροφορίες στο εξωτερικό η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ξεπέρασαν τα 825.

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Αρχής στο διάστημα 2018-2020 εστίασε στη βελτίωση της συνεργασίας με άλλες Αρχές και ειδικά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ 2018 και 2020:

-Η ΑΑΔΕ έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 1.070 έγγραφα παροχής πληροφοριών.

-Το πλήθος των εμπλεκομένων που κατονομάζονται στα έγγραφα παροχής πληροφοριών της Αρχής υπερέβησαν τα 2.827 πρόσωπα.

-Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ στη βάση των εν λόγω εγγράφων οριστικοποίησε 882 υποθέσεις και βεβαίωσε φόρους 134 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, από αυτούς τους φόρους έχουν εισπραχθεί μόλις 5,1 εκατ. ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα μέσα του 2019 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αντιμετώπισε δυσχέρειες και πρόσθετο γραφειοκρατικό όγκο, απότοκο των αλλαγών που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα και στο νόμο της Αρχής, αλλά και στο ότι σημειώθηκαν – άγνωστο γιατί- καθυστερήσεις στη στελέχωσή της.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί από την FATF στην πρώτη κατηγορία χωρών ως προς τις διαδικασίες της στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αφενός διότι οι αξιολογήσεις αυτές αναθεωρούνται, αφετέρου διότι η Ελλάδα αξιολογείται και από άλλους θεσμούς στο μέτωπο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στη βάση αυτή η επιλογή του διαδόχου της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα πρέπει να γίνει με προσοχή και να λαμβάνει υπόψη τον ειδικό ρόλο της Αρχής .