ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αστρονομικά ποσά επενδύει η ΕΕ σε διαστημικές τεχνολογίες- Τι κάνει η Ελλάδα

Αστρονομικά ποσά επενδύει η ΕΕ σε διαστημικές τεχνολογίες- Τι κάνει η Ελλάδα
Pixabay

Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) ανήγγειλαν επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στον διαστημικό τομέα για τη στήριξη πρωτοποριακών καινοτομιών.

Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν σε δύο ταμεία που εστιάζουν στη διαστημική τεχνολογία: το Orbital Ventures και το Primo Space και υλοποιούνται στο πλαίσιο του «InnovFin Space Equity Pilot», που είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα μετοχικού κεφαλαίου για τον διαστημικό τομέα, το οποίο στηρίζεται από την ΕΕ.

Το Orbital Ventures είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εκκίνησης και πρώιμου σταδίου που επικεντρώνεται σε διαστημικές τεχνολογίες σχετικές με επικοινωνίες, κρυπτογράφηση, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, γεωεντοπισμό, γεωσκόπηση και τομείς όπως τα διαστημικά υλικά, η, ρομποτική, οι πύραυλοι, οι δορυφόροι, κ.α..

Το Primo Space είναι ένα ιταλικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών για μεταφορά τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο, το πρώτο ταμείο που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού έργου. Το Primo Space είναι ένα από τα πρώτα ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας στην Ευρώπη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις διαστημικές τεχνολογίες με σκοπό να προάγει την εμπορική αξιοποίηση ρηξικέλευθων καινοτομιών της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας.

Το ζητούμενο είναι το τί κάνει η Ελλάδα αυτή την περίοδο που Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων επενδύουν σε διαστημικές τεχνολογίες αιχμής.

Να σημειωθεί πως το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει 18 μήνες από τη σύστασή του, εκτός από την διαμόρφωση πρότασης για τη στρατηγική στον τομέα του διαστήματος και την εκπόνηση κυλιόμενου-δυναμικού σχεδίου δράσης , έχει ως σκοπό και την ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και των διαστημικών εφαρμογών, υπηρεσιών και επίγειων υποδομών προς όφελος της ελληνικής βιομηχανίας και έρευνας.

Στην Ελλάδα, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και στο χώρο των επιχειρήσεων, υπάρχουν πολύ πετυχημένες ομάδες και ήδη επιτυχημένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο διάστημα.

Ομάδες που δραστηριοποιούνται π.χ στην πυραυλική, όπως κάποιες ομάδες φοιτητών, ή σε σταθμούς εδάφους όπως η Libre Space Foundation, αλλά και στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα, στις κατασκευές. Για παράδειγμα, το λογισμικό συμπίεσης δεδομένων που χρησιμοποιεί η αποστολή του Curiosity Rover στον Άρη, είναι δημιουργία της ελληνικής εταιρείας Alma Technologies.

Παράλληλά, η Ελλάδα έχει να επιδείξει επιδόσεις στην κατασκευή νανο-δορυφόρων (cubesats), καθώς έχει κατασκευάσει δύο τέτοιους δορυφόρους έναν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έναν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Αν και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε φάση στελέχωσης και οργάνωσης- κάτι που έγινε πιο περίπλοκο λόγω του κορωνοϊού- ωστόσο η Διοίκησή του αναμένεται να δώσει σύντομα κάποια δείγματα για τις προθέσεις της και τον προγραμματισμός της. Σε αυτόν τον προγραμματισμό περιλαμβάνεται και η υλοποίηση ελληνικού προγράμματος μικρών δορυφόρων, για το οποίο κατά πληροφορίες το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, έχει ήδη ετοιμάσει γνωμοδότηση προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.