ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν 3 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου

Ποιοι θα λάβουν 3 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου
INTIME

Με ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην οικονομία το δεύτερο lockdown.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης νέας γενιάς τα οποία θα πάρουν τη σκυτάλη από τα οριζόντια που ενεργοποιήθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού και σε έναν βαθμό θα συνεχίσουν να «τρέχουν» παράλληλα για όσο χρειαστεί.

Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του 2021 ανέφεραν ότι φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά, που απαιτεί μέτρο και αυτοσυγκράτηση, όπου το κράτος θα πρέπει να περάσει στην επόμενη φάση για να στηρίξει την ανάκαμψη.

Η πορεία και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα που θα καθορίσει εάν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για αυτό τον σκοπό μαζί με κάποια ελευθερία που δίνουν τα φορολογικά έσοδα, είναι πιθανό να επαρκούν, με την υπόθεση ότι το πλήγμα της οικονομίας θα περιοριστεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αλλάξει η ψυχολογία των καταναλωτών.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους που επαναλειτουργούν σταδιακά θα διακοπούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, εφόσον λειτουργεί κανονικά τον Φεβρουάριο, δεν θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής.

Στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών δρομολογούνται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου πληρωμές που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και αφορούν τις αποζημιώσεις σε μετρητά στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το επίδομα θέρμανσης, τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, τα αναδρομικά στους κληρονόμους, την επέκταση για δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας, την αποζημίωση των 534 ευρώ, τις επιδοτούμενες δόσεις δανείων πρώτης κατοικίας με το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας αναμένεται να «κλειδώσει» τον Απρίλιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας και των δημοσιονομικών μεγεθών. Τότε θα φανεί εάν η τουριστική αγορά θα μπορέσει να λειτουργήσει έστω και στο 60% του 2019, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει ότι ο τουρισμός φέτος είναι εντελώς αβέβαιος καθώς «κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθεί και οι κρατήσεις δεν είναι ασφαλής ένδειξη για την εξέλιξη του τουρισμού».

Στο πλέγμα των νέων μέτρων στήριξης περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας τα οποία έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει βελτιώσεις στη ρύθμιση των 12 άτοκων και 24 χαμηλότοκων δόσεων και συγκεκριμένα την αύξηση υπό προϋποθέσεις του αριθμού των δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 120, αλλά για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.