ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «εφιάλτης» των 150 δολαρίων στην τιμή του αργού πετρελαίου

Ο «εφιάλτης» των 150 δολαρίων στην τιμή του αργού πετρελαίου

Το φράγμα των 110 δολαρίων το βαρέλι ετοιμάζεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να σπάσει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μέσα στο προσεχές διάστημα.

Αυτό των 100 δολαρίων θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ενώ στις μνήμες όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών «ξυπνούν» μνήμες του 2008 όταν το ζητούμενο ήταν πότε και όχι αν θα σπάσει κι εκείνο των 150 δολαρίων. Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα γίνει και τώρα, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιας μεγάλης εμπλοκής με το Ιράν, το οποίο πλέον απειλείται με εμπάργκο, ανοικτά.

Δεδομένο θεωρείται επίσης ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει σε αντίποινα, όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει αλλού το περίπου 30% του αργού που παίρνει από εκεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν έχουν διασφαλισθεί αποθέματα εξαμήνου, που θα αποτρέψουν κινήσεις πανικού στην αγορά. Όμως αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερο διαρθρωτικές κινήσεις, που θα αποσκοπούν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο.

Κι ίσως αυτή την οπτική να εξυπηρετεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης:

α) να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα αρχεία που σχετίζονται με τις έρευνες για να ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο και β) να προγραμματίσει από τώρα το δεύτερο γύρο των παραχωρήσεων για τις έρευνες στην περιοχή. Θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ως γνωστόν, ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται στις 2 Μαρτίου, όταν θα πρέπει να έχουν κατατεθεί όλες οι προσφορές, που θα περιλαμβάνουν και την περιοχή του Καστελόριζου. Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο πιο ενδιαφέρουσες θα είναι οι εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο.