ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δολάριο, τα πετρέλαια στην Κρήτη και οι ΗΠΑ

Το δολάριο, τα πετρέλαια στην Κρήτη και οι ΗΠΑ

Τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου φαίνεται ότι βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικής ανάλυσης Stratfor ή αλλιώς «σκιώδους CIA».

Στα ηλεκτρονικά μηνύματα, που αποκάλυψε το WikiLeaks και δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα», περιέχονται εκτιμήσεις για τις έρευνες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, για τα κοιτάσματα της Κύπρου και της Ελλάδας και τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς και για το πώς θα επηρεάσουν την εσωτερική κατάσταση των δύο χωρών.

Σε εσωτερικό σημείωμα, που απέστειλε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Τζορτζ Φρίντμαν, σε κάποιον αναλυτή του, εκτιμά ότι «οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τον τίτλο, σχετικά με τις έρευνες της εταιρείας Noble στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία έχει ξεσηκώσει μεγάλο σάλο όσον αφορά τις έρευνες της Noble για το πετρέλαιο σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Βασικά, το κάνει επειδή μπορεί, λόγω του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση αυτή τη στιγμή. Άλλωστε και η κίνησή της να στείλει φρεγάτες στην περιοχή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο», γράφει ο Φρίντμαντ.

Με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Stratfor αναφέρει την πιθανότητα να ενταχθεί η χώρα «στο μπλοκ του δολαρίου», σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της 4ης Νοεμβρίου 2011. Ο συντάκτης του κειμένου συνδέει την επιλογή νομίσματος, σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας.

«Τελικά η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνης του δολαρίου είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή παρασκηνιακά». Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαπιστώθηκε ότι διαθέτει η χώρα, νότια της Κρήτης.

Η πηγή, απ' όπου προήλθαν οι πληροφορίες του αμερικανικού ινστιτούτου, χαρακτηρίζεται ως «οικονομική με πολύ καλές διασυνδέσεις» και έχει τον ανώτερο βαθμό αξιοπιστίας (Α).

Περιγράφεται επίσης η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αναλύεται η «δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, έπειτα από την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή».

Μάλιστα, τονίζεται η ύπαρξη «πιθανώς τεράστιων κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται και από στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Ο «Γιώργος Παπανδρέου φλερτάρει με τις ΗΠΑ», σημειώνει ο αναλυτής και υποστηρίζει ότι «στην περίπτωση που η Ελλάδα γίνει σημαντική παραγωγός φυσικού αερίου/πετρελαίου, η χώρα θα προτιμήσει να ανήκει στο μπλοκ του δολαρίου»!

Άλλωστε, η επιλογή αυτή «ταιριάζει με το νέο γεωπολιτικό σενάριο που έχει διαμορφώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», καταλήγει το μήνυμα. (Δείτε το έγγραφο εδώ).

Επίσης, το ίδρυμα συνέλλεγε πληροφορίες για τις έρευνες της Noble μέσω ιδιωτικών συζητήσεων: «Μόλις μιλούσα με τον Ντέιβιντ. Ο πατέρας του καλύτερου φίλου του είναι ο επικεφαλής της Noble Energy. Τρώγανε όλοι μαζί στο Χιούστον και τους περιέγραφε πώς οι Τούρκοι δημιουργούν έναν εφιάλτη για εκείνους με όλη αυτή την αποστολή πολεμικών σκαφών. Ο Ντέιβιντ του έλεγε για τη δουλειά μου και πως συνεργαζόμαστε σε πολλά με την Τουρκία και ο πατέρας θέλει να μου μιλήσει σχετικά (...) Αυτή η οικογένεια έχει σπίτια σε όλο τον κόσμο, τώρα ζει στην Κύπρο (...) Και ίσως τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι». (Δείτε το έγγραφο εδώ).

Σε άλλο μήνυμα, οι αναλυτές του Stratfor υπολογίζουν ότι το κοίτασμα στην Κύπρο πρέπει να είναι ανάλογο σε μέγεθος με αυτό που βρήκαν οι Ισραηλινοί στη δική τους ΑΟΖ, παρόλο που κατά την ημερομηνία του μηνύματος, το Σεπτέμβρη, δεν είχαν γίνει ανακοινώσεις από τη Noble. Επίσης, παρατηρούν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναζήτησε πολιτική υποστήριξη στο Ισραήλ. «Οι Κύπριοι λένε συνέχεια ότι το Ισραήλ τους υποστηρίζει, όμως πραγματικά αμφιβάλλω για το εάν οι Ισραηλινοί θα ανακατευτούν στο θέμα την ώρα που έχουν: α) τη δική τους αντιπαράθεση για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα με τον Λίβανο και β) προβλήματα με την Τουρκία. Η Ελλάδα παρέχει ρητορική υποστήριξη στην Κύπρο, αλλά τίποτα περισσότερο. Οι Κύπριοι απειλούν ότι θα μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ούτως ή άλλως, οι ενταξιακές συνομιλίες βρίσκονται σε κώμα οπότε αυτή η απειλή δεν σημαίνει τίποτα για την Άγκυρα».