ΚΥΠΡΟΣ

Τελεσίγραφο του Λιβάνου στον Χριστόφια για την ΑΟΖ

Τελεσίγραφο του Λιβάνου στον Χριστόφια για την ΑΟΖ

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε ο εκπρόσωπος της Βουλής του Λιβάνου, για να του επιδώσει «τελεσίγραφο» σχετικά με τη διαφωνία των δύο χωρών για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους.

Ο Νάμπιχ Μπέρι φέρεται να δήλωσε στον Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Λίβανος θα αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία του 2007 για την κυπριακή ΑΟΖ, εάν η Κύπρος δεν επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που έχει συνάψει με το Ισραήλ και η οποία επέτρεψε την έναρξη των ενεργειακών ερευνών.

Ο Λίβανος βρίσκεται σε διαμάχη με το Ισραήλ για μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται σε 850 τ.χλμ και η οποία πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα.

Το Δεκέμβριο του 2010, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για έρευνα και χαρτογράφηση της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο ο Λίβανος θεωρεί ότι παραβιάζει την εθνική του κυριαρχία.

Τον Ιανουάριο, ο Λίβανος με υπουργικό διάταγμα έθεσε σε ισχύ ένα νόμο για τη διαχείριση του πετρελαϊκού του τομέα, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων ανοικτά των ακτών της χώρας.

«Το λάθος που έκανε η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να διορθωθεί από την Κύπρο, καθώς δεν έχουμε σχέσεις με το Ισραήλ. Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία του 2007, μέχρι να διορθωθούν τα σύνορα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Λιβάνου στην εφημερίδα Αλ Αχμπάρ.

Ερωτώμενος για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του Λιβάνου, στην περίπτωση που η Κύπρος δεν συναινέσει, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η χώρα του «πιθανώς θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ».