ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kύκλος αξιολόγησης έργων ΑΠΕ από τη ΡΑΕ

Kύκλος αξιολόγησης έργων ΑΠΕ από τη ΡΑΕ
INTIME

Ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την αξιολόγηση αιτήσεων για την έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού από ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από εταιρείες κατά τον μήνα Φεβρουάριο (κύκλος Φεβρουαρίου) και αφορούσαν έργα συνολικής ισχύος 9 GW (Γιγαβάτ).

Πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν αποσταλεί στους ενδιαφερομένους οι εντολές για την πληρωμή του τέλους υπέρ του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) αλλά και όπου υπάρχουν επικαλύψεις σε εκτάσεις για την τακτοποίησή τους.

Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι 20 ημέρες. Σημειώνεται ότι από την αρχή της σύστασης της ΡΑΕ έχουν εκδοθεί αιτήσεις για άδειες παραγωγού (παλιό σύστημα) και βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 77 GW.

Εκκρεμούν άλλα 10 GW προς ξεσκαρτάρισμα, ενώ άλλα 9 GW αφορούν τον προαναφερόμενο κύκλο του Φεβρουαρίου.

Συνολικά οι αιτήσεις και οι βεβαιώσεις αγγίζουν τα 100 GW. Τεράστια επενδυτική διάθεση, αν και, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 20% του προαναφερόμενου συνόλου των έργων ΑΠΕ θα υλοποιηθεί.