ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε στέρεη βάση

Χ. Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε στέρεη βάση

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, ο Ράιχενμπαχ υποστήριξε ότι «μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας».

Στα πλαίσια αυτά, ο Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ελπίδα η Ομάδα Δράσης να συμβάλλει στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

Η β' τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης

Στην έκθεση, η Ομάδα Δράσης επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αξιοποίηση όλου του δυναμικού των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής, εν μέσω ύφεσης και υψηλής ανεργίας.

Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την ταχύτερη ανάληψη κονδυλίων, την άρση των εμποδίων και την εστίαση σε έργα που θα έχουν το σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.

Βελτίωση, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι

Μέχρι το τέλος του 2011, η Ελλάδα απορρόφησε το 35% των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής, ύψους 20,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διαθέσιμο για την περίοδο 2007-2013, ένα ποσοστό πολύ πιο πάνω από το μέσο ποσοστό της ΕΕ. Στην περίπτωση του ΕΣΠΑ, η επίδοση της Ελλάδας είναι 39,6% έναντι μέσου ποσοστού 34,6%.

Όσον αφορά το Ταμείο Συνοχής, η ελληνική επίδοση είναι 29,2%, ποσοστό που υπερβαίνει ελαφρά τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ανέρχεται σε 28,5%. Στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, απορροφήθηκε το 24,4% της επιχορήγησης για την Ελλάδα, έναντι μέσου ποσοστού 27% για την Ε.Ε.

Τα προβλήματα

Πάντως, η Ομάδα Δράσης προειδοποιεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί 8.724 έργα περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, συνεπώς ελλοχεύουν κίνδυνοι να ανακτηθεί μέγιστο ποσό περίπου 3 δισ. ευρώ από πληρωμές για όλα τα έργα.

Μια πρώτη ομάδα έργων (περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού) χρειάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012, ενώ μια δεύτερη ομάδα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 (ανάλογα με τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα).

Στον προϋπολογισμό του 2012, έχει εγγραφεί ποσό για την ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας έργων εντός των προθεσμιών που έχουν οριστεί. Το συνολικό ποσό εθνικής χρηματοδότησης που απαιτείται ακόμη για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων εκτιμάται περίπου σε 230 εκατ. ευρώ.

Για τους αυτοκινητοδρόμους

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργασίες κατασκευής τεσσάρων από τους πέντε αυτοκινητοδρόμους έχουν διακοπεί λόγω της κρίσης. Η ολοκλήρωση των έργων θα οδηγούσε στη δημιουργία 30.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην τόνωση των επενδύσεων και την απασχόληση.

Ρευστότητα

Προκλήσεις ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις για επενδύσεις υπό μορφή πιστωτικών επιστολών για εμπορικές συναλλαγές - εξαγωγές ή ως κεφάλαια κίνησης.

Φορολογικοί στόχοι

Όπως προκύπτει από την έκθεση, δεν έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι για τους φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στις αρχές του 2011, οι εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές υπολογίζονταν σε 8 δισ. ευρώ κι ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ από το ποσό αυτό (δηλ. το 5%). Οι πραγματικές εισπράξεις ανήλθαν σε 946 εκατ. ευρώ το 2011.

Ωστόσο, η Ομάδα Κρούσης εκτιμά ότι για το 2012 θα μπορούσαν να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, ενώ θετικό βήμα είναι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίσπευση της είσπραξης φόρων στο μέλλον.

Αστοχίες

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ομάδα Δράσης μετείχε σε άκαρπες αλλά εντατικές συζητήσεις για την παροχή τεχνικής βοήθειας όσον αφορά την απλούστευση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση στο pdf που ακολουθεί: