ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις αναδρομικών συνταξιούχων Δημοσίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις αναδρομικών συνταξιούχων Δημοσίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα τρία βασικά θέματα που απασχόλησαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο πλαίσιο εξέτασης της επιστροφής αναδρομικών ποσών από μνημονιακές περικοπές και ειδικές εισφορές, που διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών ποσών από μνημονιακές περικοπές και ειδικές εισφορές ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Προ ημερών δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 1218/2021 απόφαση του τέταρτου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας καλά νέα για όλους τους εν λόγω συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα θέματα που απασχόλησαν το δικαστήριο ήταν βασικά τρία:

α. Αν το δημόσιο e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.

Ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο, φαίνεται, δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις.

β. Αν οι περικοπές του Ν. 4093/2012, που κρίθηκε αντισυνταγματικός, με σειρά δικαστικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνο να περιοριστούν για το 11μηνο (2015-2016) που έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ.

γ. Αν ισχύσει η ρύθμιση του Ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, και θα πρέπει να αρκεστούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

Το Δικαστήριο, επειδή τα θέματα αυτά απασχολούν περίπου 280.000 με 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, τα παρέπεμψε με προδικαστικά ερωτήματα, ως προς το παραδεκτό και το βάσιμο των κατ’ ιδίαν ερωτημάτων, με βάση όσα έγιναν δεκτά με τις σχετικές 244/2017 και 504/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης κατ’ άρθρο 108 παρ. 1 του π.δ. 1225/1981 και του προδικαστικού ερωτήματος κατ’ άρθρο 108Α παρ. 2 του π.δ. 1225/1981.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα ασχοληθεί με τα ως άνω προδικαστικά ερωτήματα, στρέφουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς αφορά τους πάντες, και είναι σημαντικά τα χρήματα που θα λάβουν, αν υπάρχει ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα.

Το Δημόσιο λογαριάζοντας ένα κόστος ίσως και 1,5 δισ. ευρώ θα αντιπαλέψει τις αξιώσεις των δικαιούχων σκληρά. Ωστόσο έγκριτες νομικές πήγες αναφέρουν ότι ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχομένως θα θέσει το Δημόσιο και το e-ΕΦΚΑ δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στη διετία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι 10 περιοχές που οδεύουν σε τοπικό lockdown – Τα νησιά που «βράζουν» και ο κίνδυνος