ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος κύκλος αυξήσεων έως 15% σε βασικά είδη τροφίμων

Νέος κύκλος αυξήσεων έως 15% σε βασικά είδη τροφίμων
INTIME

Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά φαίνονται ήδη στο καλάθι της νοικοκυράς ενώ το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένονται νέες αυξήσεις, από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα συγκρατούσαν τις τιμές, είτε ελαχιστοποιώντας το κέρδος τους είτε αξιοποιώντας το στοκ προϊόντων.

Μεταξύ άλλων αυξήσεις αναμένονται στα ζυμαρικά (έως 15%), στον καφέ (έως 5%), στα άλευρα (έως 6%), στις μεμβράνες και στα αλουμινόχαρτα (έως 10%), στα σπορέλαια και στις μαργαρίνες (έως 6%), στα είδη οικιακής χρήσης (20-25%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα έως 25% και στα τυροκομικά έως 4%.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το κόστος έχει αυξηθεί δυσανάλογα και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη απορρόφηση κόστους. Οπως λένε χαρακτηριστικά, όταν αγοράζεις ακριβότερα πουλάς και ακριβότερα, τονίζοντας πως όταν για παράδειγμα τα άλευρα έχουν αυξηθεί στη διεθνή αγορά κατά 60%, δεν μπορεί να μην αυξηθούν οι τιμές των ζυμαρικών, ενώ αν ο καφές έχει αυξηθεί ως πρώτη ύλη, δεν είναι δυνατό αυτό να μη φτάνει στο τελικό προϊόν.

Σπεύδουν μάλιστα να υπογραμμίσουν πως δεν βλέπουν σύντομα αποκλιμάκωση των τιμών. Ηδη, οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν στείλει οι προμηθευτές σε λιανεμπορικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 5%.

Εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων θεωρούν πως απάντηση στο θέμα της ακρίβειας θα αποτελούσε η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν το φαινόμενο και αποδίδουν το ανατιμητικό ράλι σε εξωγενείς παράγοντες με κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι σύντομα η κατάσταση θα αλλάξει και πως είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο.