ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε έξαρση το λαθρεμπόριο και η νοθεία στα καύσιμα

Σε έξαρση το λαθρεμπόριο και η νοθεία στα καύσιμα
Pixabay

Από 50 εκατ. έως 90 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι κλέβουν από τις τσέπες των οδηγών επιτήδειοι πρατηριούχοι πειράζοντας τις αντλίες των καυσίμων. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου η διοίκηση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος με θέμα τις προκλήσεις της αγοράς των καυσίμων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κονταξής και ο γραμματέας Χρήστος Τζόλας μίλησαν για αύξηση των παρανομιών και συγκεκριμένα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, τη νόθευση της βενζίνης και τις πειραγμένες αντλίες των πρατηρίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου οι πειραγμένες αντλίες προκαλούν κάθε χρόνο απώλεια αγοραστικής δύναμης ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο συνολικά από την παραβατικότητα σε διάφορες μορφές χάνει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν για σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τα δημοσιονομικά έσοδα, αλλά και στην ίδια την αγορά αφού η δράση των επιτήδειων προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και απειλεί τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων στη διακίνηση καυσίμων. Σημείωσαν δε, ότι εκκρεμούν πάνω από 10 χρόνια αποφάσεις για την ολοκληρωμένη εφαρμογή και λειτουργία των μέτρων που είχαν θεσπιστεί από το 2010 για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Το πιο αποκαλυπτικό είναι, όμως, πως ακόμη και το σύστημα εισροών - εκροών υγρών καυσίμων που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια και τις αποθήκες καυσίμων ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού δεν είναι πιστοποιημένα τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι πωλητές, ενώ και η αντιπαραβολή των στοιχείων δεν γίνεται σε απευθείας χρόνο, όταν δηλαδή μεταδίδονται στην ΑΑΔΕ.

Ο Γιάννης Αληγιζάκης υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση δείχνει διάθεση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΕΕΠΕ και ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα αναλάβουν το κόστος να στηθεί ουσιαστικά από το μηδέν το σύστημα εισροών - εκροών και να είναι έτοιμο το 2022.

Η κούρσα ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή. Το πάλαι ποτέ φθηνότερο φυσικό αέριο έχασε στην παρούσα φάση το σχετικό πλεονέκτημα. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης έκανε γνωστό ότι με αναγωγή των τιμών σε κιλοβατώρες, προκειμένου να είναι δόκιμη η σύγκριση των δύο προϊόντων, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 0,955 ευρώ ανά kWh και το φυσικό αέριο προς 0,974 ευρώ ανά kWh. Δηλαδή το πρώτο καύσιμο είναι φθηνότερο κατά 2% έναντι του δεύτερου.