ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόστιμο των 337.422 ευρώ της Εθνικής στη Μάλτα, η σύγκριση των ΕΠΕΥ και το Age Discrimination

Το πρόστιμο των 337.422 ευρώ της Εθνικής στη Μάλτα, η σύγκριση των ΕΠΕΥ και το Age Discrimination

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η NBG Bank Malta

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος της Μάλτας (Financial Intelligence Analysis Unit - FIAU) επέβαλε προ ημερών πρόστιμο 337.422 ευρώ στην NBG Bank Malta, τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Μάλτα, επικαλούμενη αφενός σοβαρές αδυναμίες στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση απειλών που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος, αφετέρου καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων που ζητά η ίδια η FIAU. Η απόφαση της εποπτικής Αρχής της Μάλτας παραθέτει συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες η τράπεζα βρέθηκε να έχει επιτρέψει συναλλαγές χωρίς επαρκή τεκμηρίωση των φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των πελατών της, αλλά και χωρίς να τους έχει ελέγξει σε επίσημες βάσεις δεδομένων. Ενδεικτική είναι η αναφορά σε γνωστό Αιγύπτιο επιχειρηματία που έχει απασχολήσει τα διεθνή Media και ο οποίος άντλησε χρηματοδότηση από την τράπεζα έναντι cash collateral άνω των 30 εκατ. δολαρίων. Σχετικά με τις καθυστερημένες απαντήσεις της NBG Bank Malta, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος της Μάλτας ανέφερε στην απόφασή της πως σε μία περίπτωση η NBG δεν παρείχε καθόλου τις πληροφορίες που της ζητήθηκαν και πως σε 29 διαφορετικές περιπτώσεις, καθυστέρησε σημαντικά να δώσει τις απαντήσεις εντός του χρόνου των πέντε εργάσιμων ημερών που προβλέπει ο νόμος. Να σημειωθεί πως μέσα στο 2021 οι μαλτέζικες αρχές έχουν ασχοληθεί ξανά με την NBG Bank Malta. Συγκεκριμένα, η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της χώρας (Malta Financial Services Authority - MFSA) είχε επιβάλει πρόστιμο 3.500 ευρώ στην NBG Bank Malta, με τη δικαιολογία πως η τράπεζα δεν κοινοποίησε εμπρόθεσμα το Auditors’ Management Letter, ήτοι μια επιστολή του ορκωτού που αναφέρεται στην αρτιότητα ή μη των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας. Να σημειωθεί πως η NBG Bank Malta έχει λάβει εγκαίρως το σχετικό έγγραφο από την PwC κάτι που απέδειξε στην MFSA. Έτσι, μετά από ένσταση που υπέβαλε τελικά δεν πλήρωσε το πρόστιμο.

Age Discrimination

Εξαιρετική χαρακτηρίσθηκε από τους συμμετέχοντες στο Thessaloniki Summit 2021 η χθεσινή παρουσία του Διευθυντή Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστήριου Αθηνών Νικόλαου Πορφύρη. Του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ο «πατέρας» της αγοράς Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς ήταν εκείνος που την έστησε. Τόσο εξαιρετική ήταν η παρουσία που κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί ο κ. Πορφύρης να μην συμπεριλαμβάνεται στους υποψηφίους για την κάλυψη της θέσης του CEO του Χρηματιστήριου Αθηνών, η οποία θα αλλάξει χέρια μετά την παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη. Η απάντηση που έλαβαν είναι πως το ζητούμενο στο ΧΑΑ είναι ο νέος CEO «να μην έχει σβήσει 50 κεράκια». Εάν ισχύει αυτό μιλάμε για κανονικό Age Discrimination… Για να ξεφύγουμε ωστόσο από την παραφιλολογία να αναφερθούμε στην ουσία. Στην τοποθέτησή του ο κ. Πορφύρης τόνισε πως ιστορικά έχει καταδειχθεί πως οι συμπράξεις του Ομίλου του Χρηματιστήριου Αθηνών με άλλες πλατφόρμες έχουν αυξήσει τη ρευστότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη προσέλκυσης εταιρειών στο ΧΑΑ που θα είναι ελκυστικές για τους επενδυτές. «Χρειαζόμαστε καλύτερους και περισσότερους παίκτες στις αγορές μας», είπε ο κ. Πορφύρης.

Μια σύγκριση Ελλάδας - Κύπρου

Προσυπογράφουμε τα όσα ανέφερε ο κ. Προφύρης. Αλλά πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αλλάξει το κυβερνητικό mindset (νοοτροπία), για το τι είναι το Χρηματιστήριο και πως πρέπει να λειτουργεί. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει ουραγός για όσο επικρατεί αδιαφορία και δεν παρέχονται πραγματικά κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών και επιχειρήσεων. Ένδειξη αδιαφορίας είναι το ότι τα δύο νομοσχέδια για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο και την αναμόρφωση της Κεφαλαιαγοράς, που είχε προετοιμάσει πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, παραμένουν ακόμη στο συρτάρι του Χρήστου Σταϊκούρα για λόγους που μόνον εκείνος γνωρίζει. Και μιλάμε για νομοσχέδια που έχουν τύχει και εκτεταμένης διαβούλευσης και έχουν βασιστεί στις απόψεις των φορέων της αγοράς. Αναφορικά με τα κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών η κυβέρνηση αφενός δεν δείχνει πως θέλει να υιοθετήσει τις προτάσεις φορέων όπως ο ΣΜΕΧΑ ή το Χρηματιστήριο, αφετέρου δείχνει να χαρακτηρίζεται από έλλειμμα αποφασιστικότητας και φαντασίας. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και η Κύπρος που έχει το 1/10 του πληθυσμού της Ελλάδας να έχει αισθητά πιο ανεπτυγμένο τομέα χρηματιστηριακών υπηρεσιών σε σχέση με τη χώρα μας. Σήμερα η Κύπρος έχει 233 εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που απασχολούν 5.900 άτομα περίπου. Η Ελλάδα έχει μόλις 44 και ο συνολικός αριθμός εργαζομένων σε αυτές δεν ξεπερνάει τους 1.500. Η απάντηση στη δυσανάλογη αυτή εικόνα πρέπει να αναζητηθεί στην η ελληνική «ατροφία» και όχι μόνον στο προφανέστατα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου.

Ο Δήμος Αθηναίων και η «3αλφα»

Η εταιρεία Αφοί Κ. Καραγεωργίου Ανώνυμος Εμπορική και Βιοτεχνική Εταιρεία, γνωστή στο πανελλήνιο ως «3αλφα», τα όσπρια και τα ρύζια της οποίας ταΐζουν τα ελληνικά νοικοκυριά από το 1968 έως σήμερα, έχει μια εκκρεμότητα με το Δήμο Αθηναίων που την ταλαιπωρεί λόγω γραφειοκρατίας και αδιαφορίας. Προ κάποιων ετών ο Δήμος Αθηναίων καταλόγισε στην Αφοί Κ. Καραγεωργίου αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα συνολικού ποσού 305.000 ευρώ. Η εταιρεία άσκησε προσφυγές κατά των πράξεων επιβολής αναδρομικών τελών, αλλά και αίτηση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς. Λόγω της άσκησης των προσφυγών βεβαιώθηκε εις βάρος της εταιρείας και υπέρ του Δήμου Αθηναίων ποσό 122.000 ευρώ που θα καταβαλλόταν σε 20 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι δόσεις αυτές δεν έχουν ακόμη καταβληθεί λόγω αλλαγής φορέα και μη ενημέρωσης του νέου φορέα. Ενδιάμεσα, οι προσφυγές της εταιρείας συζητήθηκαν και εκδόθηκαν μη οριστικές αποφάσεις, οι οποίες αναπέμπουν την υπόθεση στο Δήμο Αθηναίων για επανασυζήτηση των αιτήσεων συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει πολλοί μήνες η Διοίκησης της Αφοί Κ. Καραγεωργίου δεν έχει λάβει κλήση από το Δήμο για την επανασυζήτηση των αιτήσεων συμβιβαστικής επίλυσης. Τόσο καλά…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.