ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός στο να υπάρξουν και νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Θετικός στο να υπάρξουν και νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις
Θετικός στο να υπάρξουν και νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την ανάγκη να συνεχίσουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να παρέχουν «στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα» μέτρα στήριξης το 2022, καθώς η οικονομική προοπτική περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα, δίνοντας όμως παράλληλα έμφαση στη «διατήρηση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών», ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό χρέος, διαμηνύει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, με αφορμή την αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών - μελών για το 2022 και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα στο μεταρρυθμιστικό πεδίο, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία ενισχυμένης εποπτείας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη «συνετών δημοσιονομικών πολιτικών» από χώρες με υψηλό χρέος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και της πρόσβασης σε αγορές με ευνοϊκούς όρους.

Ερωτηθείς σχετικά με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, είπε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει στο τελευταίο έτος ενισχυμένης εποπτείας (βάσει των αποφάσεων τον Ιούνιο του 2018) και οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την πρόθεση να καταβάλουν προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι τα μέσα του 2022». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η απόφαση λήξης της ενισχυμένης εποπτείας εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων και της αποδέσμευσης των εναπομεινάντων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως επεσήμανε, καθώς βρίσκεται σε εφαρμογή η γενική ρήτρα διαφυγής, που δίνει δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη - μέλη, η φετινή αξιολόγηση της Κομισιόν επικεντρώθηκε περισσότερο σε ποιοτικά στοιχεία. Στο «αν ένα κράτος - μέλος στοχεύει να διατηρήσει δημόσιες επενδύσεις, αν κάνει καλή χρήση του RRF για να χρηματοδοτήσει επιπρόσθετες επενδύσεις, ενώ για κράτη - μέλη με υψηλούς κινδύνους βιωσιμότητας αξιολογούμε επίσης ερωτήματα σχετικά με την αύξηση των δαπανών, καθώς η στήριξη πρέπει να είναι στοχευμένη, προσωρινή και να μην επιβαρύνει τη δημοσιονομική θέση μακροπρόθεσμα». Επεξήγησε ειδικότερα: «Προτείνουμε στα κράτη - μέλη να λαμβάνουν υπόψη την εξελισσόμενη κατάσταση. Η δημοσιονομική αντίδραση πρέπει να είναι ευέλικτη και ικανή να αντιδρά στις περιστάσεις… Η σύστασή μας είναι ότι πρέπει να είμαστε ικανοί να αντιδρούμε διότι η οικονομική προοπτική περιβάλλεται ακόμη από υψηλή αβεβαιότητα και όχι μόνο εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν την ίδια την πανδημία».