ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13η αξιολόγηση: Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών ΕΝΦΙΑ, πτωχευτικός και Δικαιοσύνη

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση με το οικονομικό επιτελείο
Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση με το οικονομικό επιτελείο
INTIME

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση με το οικονομικό επιτελείο όπου χθες, κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, μπήκαν στο τραπέζι μεταξύ άλλων οι δημοσιονομικές εξελίξεις, ο νέος ΕΝΦΙΑ, τα μέτρα στήριξης έναντι της πανδημίας και της ακρίβειας, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όπως και τα ζητήματα που αφορούν τον πτωχευτικό νόμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκε ικανοποίηση για την εικόνα της οικονομίας και για τις θετικές προοπτικές το 2021 και το 2022, όπως και για το καλύτερο ύψος ελλείμματος κατά 2 δισ. ευρώ το 2021. Το φιλόδοξο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος εφέτος στο 1,4% από περίπου 7% το 2021 βάζει στο μικροσκόπιο τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και την ενέργεια, όπως και τις όποιες αποφάσεις για τις μόνιμες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων.

Στο τραπέζι βρίσκονται και τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη Δικαιοσύνη και την υγεία. Ως προς το μόνιμο αγκάθι των τελευταίων αξιολογήσεων, που είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δέσμευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και ειδικότερα το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως τα μέσα του 2022.

Αναφορικά με τον νέο ΕΝΦΙΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί εξετάζουν τους άξονες της νέας μεταρρύθμισης. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μετά τις παρούσες διήμερες διαβουλεύσεις και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν τον επόμενο μήνα.

Στο μέτωπο του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών συζητήθηκε η πρόοδος γύρω από τη ρύθμιση οφειλών και της δεύτερης ευκαιρίας. Χωρίς ακόμα να ληφθούν αποφάσεις, συζητήθηκε επίσης και το μεταβατικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων νοικοκυριών μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων καταναλωτών.