ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ

Βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ
Βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ
European Union

Τις αυξημένες προκλήσεις που δημιουργεί η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, απαριθμεί η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε απάντηση που έδωσε στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ εστιάζει στην ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με απάντηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, τα υψηλότερα επιτόκια των τραπεζικών χορηγήσεων στην Ελλάδα αντανακλούν το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι γενικά υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως υποδεικνύει η διαφορά των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα στη Γερμανία και τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Η ίδια αναγνώρισε πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγαλύτερους περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από ό,τι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περισσότερες από τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Τα αίτια αυτών των περιορισμών, όπως αναφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έρευνα, περιλαμβάνουν τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά κενά λόγω του ότι η ζήτηση δανείων υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα δανείων, τη μεγαλύτερη ανάγκη αναχρηματοδότησης και αποπληρωμής προηγούμενων υποχρεώσεων και τη μικρότερη διάθεση – σε σχέση με τις ΜΜΕ σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ – για υποβολή αιτήσεων τραπεζικών δανείων λόγω του φόβου απόρριψης.

Επιπλέον, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεώρησαν ότι η επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης τους και οι γενικές οικονομικές προοπτικές αποτελούν παράγοντες που εμποδίζουν την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

«Αυτοί οι παράγοντες, καθώς και το επίμονα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος που συνδέεται με ορισμένα είδη δανείων στην Ελλάδα, ωθούν τα επιτόκια των τραπεζικών χορηγήσεων σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων δεν εμπίπτει στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Αντ’ αυτού, τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας , όπως η εφαρμογή όλων των στοιχείων του νέου κώδικα αφερεγγυότητας, η εξάλειψη παραγόντων που εμποδίζουν την αναγκαστική εκτέλεση εξασφαλίσεων και η βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος, μπορούν να στηρίξουν τη σύγκλιση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.