ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφαγε «πόρτα» η Μoody’s από τις τράπεζες στη Δανία

Έφαγε «πόρτα» η Μoody’s από τις τράπεζες στη Δανία

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Δανίας φαίνεται να μη λαμβάνουν πλέον και τόσο υπόψη τις εκτιμήσεις της Moody’s.

Αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με τον οίκο αξιολόγησης, αφού κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας δεν αποδίδουν πλέον βαρύνουσα σημασία στις εκτιμήσεις της.

Η Nykredit A/s, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στεγαστικών δανείων της Δανίας, δεν ανανέωσε το συμβόλαιο που έληξε στις 13 Απριλίου.

Η μονάδα στεγαστικών δανείων της Danske Bank, Realkredit Danmark, εγκατέλειψε τη συνεργασία με τη Moody’s εδώ και μήνες.

Αλλά και η Jyske Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη της Δανίας, προσπαθεί να θέσει τέρμα στις συναλλαγές της με τη Moody’s, σύμφωνα με τον Steen Nygaard, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας.

«Απλώς, έχουν περάσει τα όρια της δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε μια γνώμη και εάν αποφασίσουν εναντίον μας, αποχωρούμε. Είναι τα θεμελιώδη που δεν μας επιτρέπουν να ακολουθούμε τους ισχυρισμούς της Moody’s», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nygaard σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ας σημειωθεί πως η Moody’s πέρσι τον Ιούνιο άσκησε κριτική κατά της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών ομολόγων της Δανίας, ύψους 470 δισ. δολαρίων την τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων παγκοσμίως έπειτα από αυτή των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η κριτική αυτή απέτυχε να περιορίσει το χρηματοδοτικό ρίσκο που προκλήθηκε από μια αναντιστοιχία στις λήξεις χρηματοδότησης και δανεισμού.

Ο δείκτης των ενυπόθηκων ομολόγων της Δανίας κατέγραψε άνοδο 6,3% και άγγιξε επίπεδο-ρεκόρ, γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές αγνοούν τις προειδοποιήσεις.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Moody’s, Jessica Sibado, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Bloomberg, τόνισε πως ο οίκος δεν σχολιάζει τις σχέσεις με τους πελάτες του.

«Η Moody’s θεωρεί ότι η Δανία έχει ένα από τα ισχυρότερα πλαίσια καλυμμένων ομολόγων στην Ευρώπη. Ωστόσο, από το 2009, τα καλυμμένα ομόλογα της Δανίας έχουν επηρεαστεί από την αποδυνάμωση της πιστωτικής ισχύς του εκδότη και την αύξηση των ρίσκων αναχρηματοδότησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Inger Huus Pedersen, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στο ασφαλιστικό ταμείο ΡΚΑ, το οποίο διαχειρίζεται 27 δισ. δολάρια σε assets, τόνισε πως «δεν είναι ότι οι αξιολογήσεις τους δεν έχουν σημασία. Ασφαλώς και έχουν. Αλλά για αυτά τα ενυπόθηκα ομόλογα, αισθανόμαστε ασφαλείς. Είναι ένα παλιό σύστημα που έχει περάσει πολλά, για αυτό και είμαι σίγουρος και αισθάνομαι ασφαλής. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι και οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν λάθος».