ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρροή υδάτων, οι επενδύσεις της Exalco και τα μπισκότα της Βιολάντα

Διαρροή υδάτων, οι επενδύσεις της Exalco και τα μπισκότα της Βιολάντα

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Διαρροή υδάτων

Το κτήριο που στεγάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί της οδού Πανεπιστημίου 37 και Κοραή ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Αποπερατώθηκε το 1934 και είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961). Αποτελεί εξέχον δείγμα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, με την αυστηρή γεωμετρία και καθαρότητα των γραμμών της προσόψεώς του να αποπνέουν καθαρό «authority». Ωστόσο, το παλιό κτήριο βγάζει και προβλήματα. Προ ημερών σημειώθηκε διαρροή υδάτων από το σύστημα θέρμανσης του κτηρίου, με αποτέλεσμα να γεμίσουν νερά τα ισόγεια, όπου στεγάζονται ένα κατάστημα της Eurobank και ένα κατάστημα οπτικών. Καθώς τραπεζοϋπάλληλοι με σφουγγαρίστρες δεν είναι ωραίο θέαμα, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έσπευσαν να βρουν υδραυλικό για να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Τελικά βρέθηκε – στα Γλυκά Νερά- και η ζημιά αποκαταστάθηκε.

Οι έξι ομάδες

Η νέα Ειδική Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαρία – Ελένη Αθανασοπούλου φέρεται να πιστεύει στην ομαδική εργασία. Και το δείχνει στην πράξη. Συγκεκριμένα, συγκρότησε ούτε μια, ούτε δύο, αλλά έξι ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να συντάσσουν ειδικές εκθέσεις σε τακτική βάση. Η μια ομάδα έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση ανάλυσης σχετικά με το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Άλλη ομάδα έχει σαν αντικείμενο την ανάλυση των δεδομένων της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ως προς τα χαρακτηριστικά των αιτούντων και των ρυθμίσεων. Οι υπόλοιπες ομάδες θα έχουν ως αποστολή τη συγκέντρωση και καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών των πλατφορμών του εξωδικαστικού, της κύρια κατοικίας, των ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2, την παρακολούθηση της πορείας επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων, τη σύνταξη δεκαπενθήμερων αναφορών πεπραγμένων προς τη Διοίκηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τη μέριμνα για την ενημέρωση των οδηγιών χρήσης των πλατφορμών. Μέλλει να καταδειχθεί το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η ομαδική εργασία.

Οι επενδύσεις της Exalco

Επεκτείνει η βιομηχανία αλουμινίου Exalco της οικογένειας Καντώνια τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωράει στην επέκταση της μονάδας βαφής προϊόντων αλουμινίου της. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ περίπου. Προ ημερών δε το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και εξασφαλίσθηκε η χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ύψους 1 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες η Exalco έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 8 εκατ. ευρώ όπως π.χ., για την νέα γραμμή ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου δυναμικότητας 9.000 τόνων, για την κατασκευή και σύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού 1MW, αλλά για την ανάπτυξη αποθηκών και υποκαταστημάτων. Όπως λοιπόν προκύπτει, η ενεργειακή κρίση δεν πτοεί τη Διοίκηση Καντώνια.

Η Βιολάντα επεκτείνεται

Μια ακόμη θεσσαλική επιχείρηση επενδύει. Πρόκειται για την βιομηχανία Βιολάντα της οικογένειας Τζιωρτζιώτη από τα Τρίκαλα. Η Βιολάντα επικεντρώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην παραγωγή προϊόντων ζύμης και έχει κερδίζει τη φήμη του ποιοτικού και ευρηματικού παραγωγού μπισκότων, διανέμοντας τα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει 3 κέντρα διανομής, τα οποία εξυπηρετούν και παρακολουθούν 79 τοπικά κέντρα διανομής, έχοντας έτσι πρόσβαση σε περισσότερα από 16.500 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα. Αυτήν περίοδο η Βιολάντα ΑΕ υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση μονάδας παραγωγής βουτημάτων και κουλουριών στα Τρίκαλα, και έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 1,75 εκατ. ευρώ αφορά συμβατική επένδυση και ποσό 240.255 ευρώ αφορά επένδυση με χρηματοδοτική μίσθωση Το ποσοστό της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται σε 45% επί του κόστους των 240.255 ευρώ δηλαδή ποσό επιδότησης 108.114,75 ευρώ. Το δε ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 45% επί του κόστους του 1,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό φορολογικής απαλλαγής 790.085 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.