ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Με προαπαιτούμενα το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

H επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ.
H επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ.
AP

Τις λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργεί το «Μέσο για την Προστασία της Μετάδοσης» (Transmission Protection Instrument - TPI), δηλαδή ο μηχανισμός παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά, για τη στήριξη των ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησής τους, δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόγραμμα αυτό ενδιαφέρει την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς θα λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας όταν οι επενδυτές ξεπουλάνε μαζικά τα ομόλογα αυτών των δύο χωρών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το TPI, κρίνοντας πως είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς θα διασφαλίσει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ

«Το TPI είναι μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη μας και θα μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση μιας αδικαιολόγητης δυναμικής της αγοράς που θα αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ.

Όπως διευκρινίσθηκε, με το TPI το Ευρωσύστημα θα μπορεί να πραγματοποιεί αγορές στη δευτερογενή αγορά τίτλων που εκδίδονται σε δικαιοδοσίες που αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης τους και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη στοιχεία της συγκεκριμένης χώρας.

Η κλίμακα των αγορών TPI θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ενώ το ύψος των αγορών δεν θα προσδιορίζεται εκ των προτέρων.

Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στη βάση του TPI θα επικεντρώνονται σε κρατικούς τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ 1 και 10 ετών, ενώ θα μπορούσαν να εξεταστούν και οι αγορές τίτλων του ιδιωτικού τομέα, εάν χρειασθεί.

Πριν τις αγορές το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάζει έναν σωρευτικό κατάλογο κριτηρίων για να αξιολογήσει εάν μπορεί να ενεργοποιηθεί το TPI. Αυτές αφορούν κυρίως στο εάν οι εκάστοτε χώρες, τα ομόλογα των οποίων είναι υπό πίεση, ακολουθούν υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ τα κριτήρια – προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνουν:

  • Συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
  • Απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών.
  • Δημοσιονομική βιωσιμότητα.
  • Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές.

Τα συγκεκριμένα κριτήρια θα προσαρμόζονται πάντως στους εκτυλισσόμενους κινδύνους και τις συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ενεργοποίηση του TPI θα βασίζεται σε συνολική αξιολόγηση των δεικτών αγοράς, στην αξιολόγηση των κριτηρίων καταλληλότητας και στη διαπίστωση πως η ενεργοποίηση του TPI είναι ανάλογη με την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της ΕΚΤ .

Οι αγορές ομολόγων του TPI θα τερματίζονται εάν διαπιστωθεί βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης ή εάν βάσει εκτίμησης κριθεί ότι οι επίμονες πιέσεις οφείλονται στα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας.

Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε δυσαρμονία, το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται την ίδια (pari passu) μεταχείριση με τους ιδιώτες ομολογιούχους ή άλλους πιστωτές σε σχέση με τα εν λόγω ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και αγοράζονται από το Ευρωσύστημα βάσει του TPI.

Οι αγορές στο πλαίσιο του TPI θα πραγματοποιούνται έτσι ώστε να μην έχουν επιπτώσεις στον συνολικό ισολογισμό του Ευρωσυστήματος και, ως εκ τούτου, στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.