ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή ακρίβεια: Το νέο «πλέγμα» μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση

Ενεργειακή ακρίβεια: Το νέο «πλέγμα» μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση
Στο τραπέζι νέα μέτρα από την κυβέρνηση, για να αντέξουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, ειδικότερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες ενόψει του χειμώνα με την κυβέρνηση να εξετάζει μια νέα σειρά μέτρων στήριξης έτσι ώστε να «ανακουφιστούν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Πρέπει να τα κόψουμε όλα. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τον καφέ», λένε οι καταναλωτές λόγω των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν γίνει δυσβάσταχτες. «Έχουν ακριβύνει όλα, περιορίσαμε τις εξόδους στο φαγητό, δεν πήγαμε διακοπές», αναφέρει πολίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ενώ εργαζόμενοι σχολιάζουν πως επιλέγουν να δουλέψουν διπλοβάρδιες έτσι ώστε να αυξηθεί ο μισθός τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υψηλού κόστους ζωής που έχει διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με έρευνα, το 83,7% μείωσε τη χρήση των κλιματιστικών το καλοκαίρι έτσι ώστε να περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. «Με έναν ανεμιστήρα τη βγάλαμε το καλοκαίρι και φοβόμαστε μην καεί κι αυτός», λένε χαρακτηριστικά οι πολίτες. Στην ίδια έρευνα, αναφέρεται πως ένα 66% των πολιτών μείωσε τις ημέρες των διακοπών του έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Με αυτό το πλαίσιο να διαμορφώνεται, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ένα νέο πλέγμα στήριξης των πολιτών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια. Τα νέα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχουν πέσει στο «τραπέζι», με ορίζοντα ανακοινώσεων στη ΔΕΘ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως και στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε η ραγδαία ενεργειακή ακρίβεια να μην «καταπιεί» εξαγγελίες που θα γίνονταν νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ήδη έχει αναφέρει και το Newsbomb.gr με συνεχή ρεπορτάζ τα τελευταία 24ωρα, τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ. Σε αυτά θα περιλαμβάνεται το διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, έτσι ώστε να αντέξουν οι αδύναμες ομάδες τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, ενώ δεδομένο θεωρείται και το Fuel Pass 3.

Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι ενδεχόμενη αύξηση στο επίδομα για την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η καταβολή νέας επιταγής ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει και για τη στέγαση των νέων, ένα μέτρο που θα έχει ορίζοντα τετραετίας, ενώ υπό διαβούλευση βρίσκεται και η πιθανή νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα είναι και τα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει». Ο λόγος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση στις συντάξεις για το 2023.

Σχετικές ειδήσεις