ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για το πακέτο της ΔΕΘ

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης – Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για το πακέτο της ΔΕΘ
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης από το βήμα της ΔΕΘ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης από το βήμα της ΔΕΘ

Τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο των μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ βάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με πολλούς να θέτουν το ερώτημα αν αυτό επηρεάζεται από τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση η αντιμετώπιση της οποίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το Newsbomb.gr ρώτησε σχετικά τον Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης (23/08) με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας».

«Υπάρχει μια σειρά μέτρων που αξιολογούνται και εξετάζονται. Τα μέτρα θα είναι πολιτική ουσιαστικής στήριξης για την κοινωνία για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι τους επόμενους τρεις μήνες οι ανάγκες στήριξης σχετικά με την ενεργειακή κρίση θα είναι χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου, καθώς θα μειωθεί η τουριστική κίνηση, που αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό κόστος της στήριξης των τιμολογίων ρεύματος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται πλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε μια τάξη μεγέθους 1,5-2 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από την αρχική εκτίμηση.

Τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

Μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το νέο και ενισχυμένο -κατά πάσα πιθανότητα- fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το «κλιματικό εισιτήριο» που θα αφορά την μετακίνηση με ΜΜΜ (μετρό, λεωφορεία, τρένα, κ.α).

Σύμφωνα με πληροφορίες και λόγω ενός όπως όλα δείχνουν βαρύ χειμώνα που φέρνει η ενεργειακή κρίση, βρίσκεται υπό εξέταση και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης (που θα αφορά τον χειμώνα 2022-2023, αλλά και η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων. Από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ δεν αποκλείεται να λείψει και η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.

Το πλάνο δράσης της κυβέρνησης για ενίσχυση των ασθενέστερων εκτείνεται και από το 2023 και μετά με νέες φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα έχουν στόχο την ανακούφηση των των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων που παρατηρείται ακόμα και στα βασικά αγαθά

Αναφορικά με τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ

Αύξηση συντάξεων

Μια από τις βασικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι αύξηση συντάξεων για το 2023. Μια αύξηση που θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος

Στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων εξετάζεται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.

Σχετικές ειδήσεις