ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στα 1.320 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στα 1.320 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών
Περίπου 300.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.
Pixabay

Αν και υπολείπεται ένα 24ωρο για την εκπνοή της τρίτης προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων περίπου 300.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.

Από τις 6,2 εκατομμυρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 35,03% είναι χρεωστικές, ήτοι 2.181.671 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 2,87 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021. Το 51,64% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,34% των φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 1.320 ευρώ.

Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Οι λογιστές σημειώνουν ακόμη πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.

Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία που διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές.