ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας ακόμα «μύθος» που καταρρίπτεται

Ένας ακόμα «μύθος» που καταρρίπτεται

Η Ευρωζώνη είναι αυτή που αργά αλλά σταθερά σφίγγει ολοένα και πιο σφιχτά τον κόμπο γύρω από την Ελλάδα, εν αντιθέσει με ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, με βάση τα έως τώρα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η εντύπωση που υπήρχε όλο αυτό το διάστημα ήταν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναλάβει να παίξει τον ρόλο του κακού σε αυτή την ιστορία, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Όταν τέθηκε προς συζήτηση το ενδεχόμενο να παγώσει συνολικά η τελευταία δόση, των 5,2 δισ. ευρώ από το προηγούμενο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα ο οποίος συντάχθηκε αναφανδόν με αυτή την άποψη, η οποία αποδεδειγμένα θα οδηγούσε τη χώρα σε άτακτη χρεωκοπία.

Κι αυτό γιατί δεν θα είχε τους απαραίτητους πόρους για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Αντιθέτως, τόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ όσο κι αυτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κράτησαν μια πιο διαλλακτική στάση και ήταν αυτή τους η επιμονή που οδήγησε τελικώς στη λύση που υιοθετήθηκε.

Δηλαδή, στην εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ από την εν λόγω δόση, με την προοπτική τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ να δοθούν αν κι όποτε χρειασθούν.

Για την ιστορία και όχι μόνο να σημειωθεί ότι του ισχυρού σκληρού γκρουπ κατά της Ελλάδας -και σε αυτή την περίπτωση- ηγήθηκαν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, με μια προσθήκη – έκπληξη αυτή τη φορά.

Κι αυτό γιατί στο πλευρό τους συντάχθηκε και η ιταλική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τα ίδια και ενδεχομένως χειρότερα δημοσιονομικά προβλήματα από την Ελλάδα.

Ενδεχομένως, κατ' αυτόν τον τρόπο ο κ. Μόντι να θέλησε να δείξει αισθήματα συμπαράστασης προς την κ. Μέρκελ προς ίδιον όφελος.