ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: «Κόφτης» στα υπερκέρδη των παραγωγών - «Όχι κέρδος στην πλάτη του κόσμου»

Φον ντερ Λάιεν: «Κόφτης» στα υπερκέρδη των παραγωγών - «Όχι κέρδος στην πλάτη του κόσμου»
AP

Για «κόφτη» στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σημείωσε ότι δεν μπορούν οι παραγωγοί να βγάζουν κέρδη «που στηρίζονται στον πόλεμο και βγαίνουν στις πλάτες του κόσμου». 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε χρόνια για να βρει λύσεις στην οικονομική κρίση. Μας πήρε μερικούς μήνες στην πανδημία, όμως στην κρίση της Ουκρανίας ήμασταν έτοιμοι και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η Ευρώπη δέχεται επίθεση σε Οικονομία και Ενέργεια. «Ποτέ ξανά δεν έχουμε μιλήσει για την κατάσταση της Ένωσης, εν μέσω πολέμου. Όλοι θυμόμαστε το πρωί που ξυπνήσαμε στοιχειωμένοι από τις σειρήνες του πολέμου. Από εκείνη τη στιγμή ολόκληρη η Ήπειρος έχει δείξει την αλληλεγγύη της.

Από εκείνη τη στιγμή οι Ευρωπαίοι δεν δίστασαν. Έκαναν το σωστό. Η Ένωσή μας υψώθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η οικονομική κρίση μας πήρε χρόνια για να βρούμε λύσεις. Στην πανδημία μας πήρε μόνο μερικούς μήνες. Στην κρίση της Ουκρανίας ήταν ακόμα πιο σύντομη και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι αυτό.

Θα χρειαστούμε όλη αυτή τη δύναμη. Θα τη χρειαστούμε γιατί χρειάζονται λύσεις για όλη την Ευρώπη. Θα μπούμε σε δοκιμασία απ’ όσους θέλουν να μας χωρίσουν. Είναι πόλεμος στην Οικονομία μας, στην ενέργεια.

Με το απαραίτητο κουράγιο και την αλληλεγγύη μας, ο Πούτιν θα χάσει και η Ευρώπη θα νικήσει».

«Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν»

Την επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας επανεπιβεβαίωσε μεταξύ άλλων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να ξεφύγουμε από την εξάρτηση από τη Ρωσία. Πρέπει να πάμε σε αξιόπιστους προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ. Πέρσι το ρωσικό αέριο ήταν 40% των εισαγωγών της Ένωσης, φέτος είναι μόλις το 9%. Συνεχώς χειραγωγούν τις τιμές.

Αυτή η αγορά δεν είναι λειτουργική πλέον. Επιπροσθέτως υπάρχει και η κλιματική αλλαγή. Η τιμή έχει δεκαπλασιαστεί και έχει γίνει άγχος για επιχειρήσεις και σπίτια. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αφομοιώσουν τη νέα πραγματικότητα. Πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση ώστε να πέσουν οι τιμές.

Πρέπει να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μονογονεϊκές οικογένειες. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρειάζονται στήριξη. Γι αυτό χρειάζεται πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών. Τα κέρδη είναι καλά. Όμως αυτή την εποχή είναι λάθος να υπάρχουν υπερκέρδη που προέρχονται από τον πόλεμο και βγαίνουν στις πλάτες του κόσμου.

Πρόκειται για έκτακτα και προσωρινά μέτρα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την προμήθεια και την ανταγωνιστικότητα. Θα φτιάξουμε με τα κράτη ένα πακέτο μέτρων, που θα μας πηγαίνει μακριά από τη Ρωσία και σε πιο αξιόπιστους παραγωγούς όπως οι φίλοι μας στη Νορβηγία».

Η αγορά φυσικού αερίου έχει αλλάξει δραματικά προς το LNG. Οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Θα δουλέψουμε με τους Διαχειριστές ώστε να υπάρξουν σχετικές λύσεις. Θα ανακοινώσουμε κρατικές εγγυήσεις τον Οκτώβριο. Είναι πολύπλοκο και είναι μόνο τα πρώτα βήματα.

Η τρέχουσα μορφή της αγοράς ενέργειας δεν είναι δίκαιη για τους καταναλωτές πλέον. Οι καταναλωτές πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πριν μισό αιώνα, ο κόσμος αντιμετώπισε μια αντίστοιχη κρίση. Συνεχίσαμε όμως στον ίδιο δρόμο. Τα ορυκτά καύσιμα συνέχισαν και αυτό δεν ήταν σωστό. Πληρώνουμε ακόμα το τίμημα. Λίγοι οραματιστές καταλάβαιναν ότι το πρόβλημα ήταν τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα και όχι η τιμή τους.

Οι Νορβηγοί το κατάλαβαν και στράφηκαν σε άλλες μορφές ενέργειας δημιουργώντας παράλληλα και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας πρέπει να είναι το άλμα στο μέλλον».

«Ευελιξία στη μείωση του χρέους των κρατών – μελών»

Η Επίτροπος έκανε ταυτόχρονα λόγο για «εποχή μεγαλύτερων κρατικών χρεών» τονίζοντας παράλληλα πως η Κομισιόν θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο μέτρα για την ευελιξία στο δρόμο για τη μείωση του χρέους» αλλά και ένα πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το μέλλον των παιδιών μας χρειάζεται να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα αλλά και να επενδύσουμε βιώσιμα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα μεγαλύτερων δημοσίων χρεών. Τον Οκτώβρη θα ανακοινώσουμε τις καινούργιες ιδέες για την οικονομική διοίκηση.

Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν περισσότερη ευελίξια στο δρόμο για τη μείωση του χρέους. Πρέπει να υπάρχει όμως μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει να υπάρχουν πιο απλοί κανόνες που όλοι θα μπορούν να ακολουθήσουν για να δώσουμε στις αγορές την αισιοδοξία που χρειάζεται.

Μεγαλύτερη ελευθερία στις επενδύσεις, όμως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να τηρείται. Να ξανανακαλύψουμε το πνεύμα του Μάαστριχτ. Πρέπει να διώξουμε τα εμπόδια που μας κρατούν πίσω. Ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα χτυπούν τις επιχειρήσεις. Γι αυτό θα εφαρμόσουμε ένα πακέτο ανακούφισης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο φορολογικό κανονισμό για όποιον επιχειρεί στην Ευρώπη. Θα κάνει ευκολότερο το «επιχειρείν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια στις τέσσερις χρεοκοπίες επιχειρήσεων έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Για εκατομμύρια οικογενειών αυταπασχολούμενων πρέπει να βρούμε λύση».

Μέτρα για την πυροσβεστική ικανότητα με αναφορά στην Ελλάδα

«Σήμερα να ανακοινώσω ότι θα διπλασιάσουμε την πυροσβεστική μας ικανότητα τον επόμενο χρόνο», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «πρέπει επίσης να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειριστούμε το μεταβαλλόμενο κλίμα» και προσέθεσε ότι «η καταστροφική δύναμη των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει οποιαδήποτε χώρα να αγωνιστεί μόνη της».

«Αυτό το καλοκαίρι στείλαμε αεροπλάνα από την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ιταλία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά καθώς οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερη δυναμικότητα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επισήμανε ότι «η ΕΕ θα αγοράσει άλλα 10 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για να προσθέσει στον στόλο. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».