Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές που συγκεντρώνουν πλήθος foodies από όλο τον κόσμο
TRAVEL

Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές που συγκεντρώνουν πλήθος foodies από όλο τον κόσμο

Για αρκετούς, αν όχι για τους περισσότερους ταξιδιώτες, το καλό φαγητό είναι πάντα μία αφορμή για να κλείσουν εισιτήρια για τον επόμενο προορισμό τους.

Η παραδοσιακή κουζίνα μίας χώρας ή πόλης, οι πρωτόγνωρες γαστρονομικές εμπειρίες και οι ντόπιες εκλεκτές πρώτες ύλες που προσφέρει, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα, τις παραδόσεις, ακόμη και τον τρόπο ζωής των ντόπιων κατοίκων της περιοχής, μέσω ενός απολαυστικού γεύματος.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως ένας επισκέπτης είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει πολλά χρήματα σε ακριβά εστιατόρια, πολυτελή delicatessen ή παραδοσιακές ταβέρνες, για να πάρει μία αυθεντική «γεύση» του μέρους που έχει επισκεφθεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνει, είναι να περιηγηθεί στις υπαίθριες, γαστρονομικές αγορές που προτιμούν οι κάτοικοι κάθε περιοχής, καθώς εκεί θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα αρώματα και τις γεύσεις που έχουν «σφραγίσει» το συγκεκριμένο μέρος.

Αρκεί να σκεφτούμε πόσες πόλεις έχουν μετατρέψει τις υπαίθριες αγορές της κάθε γειτονιάς τους σε γαστρονομικούς «παραδείσους» με street food επιλογές, ανοιχτές κουζίνες και σπεσιαλιτέ που παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια μας, για να καταλάβουμε πως οι πολυσύχναστοι, εμπορικοί και δη, foodie δρόμοι μίας περιοχής, αξίζουν μία θέση στη bucket list κάθε ταξιδιώτη. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπαίθριες αγορές που αποτελούν πραγματική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη.

Borough Market, Λονδίνο

Η μεγάλη ιστορία του Borough Market, δηλαδή τις πιο παλιάς και δημοφιλούς αγοράς του Λονδίνου, ξεκινάει το 1014, τότε που οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώνονταν στη μέση του κεντρικού δρόμου, θέλοντας να βρουν αγοραστές για τα ζώα τους. Σήμερα η συνοικία έχει μετατραπεί σε έναν λαβύρινθο από πάγκους, pop-up ή boutique καταστήματα, φαγάδικα, οπότε η χρήση ενός κατατοπιστικού χάρτη είναι απαραίτητη για όσους επισκέπτονται την περιοχή για πρώτη φορά. Η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί έναν πόλο έλξης για καλοφαγάδες από όλον τον κόσμο, καθώς διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία καταστημάτων, ειδών και προϊόντων, προσφέροντας τους επισκέπτες τη δυνατότητα να βρουν ό,τι χρειάζονται για τα γεύματά τους, ακόμη και τα πιο σπάνια, δυσεύρετα υλικά, να δοκιμάσουν gourmet σάντουιτς, στρείδια, γαλλικά κρασιά και εκλεκτά, χειροποίητα τυριά.

La Boqueria, Βαρκελώνη

Μία βόλτα στην αγορά La Boqueria ή αλλιώς, Mercat de Sant Josep de la Boqueria, είναι απαραίτητη για κάθε ταξιδιώτη που φτάνει στη Βαρκελώνη, ειδικότερα για όσους έχουν συνδυάσει το φαγητό με τα ταξίδια. Η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται η παλαιότερη σε όλη την Ευρώπη και πρόκειται για μία κλειστή αγορά, την οποία έχουν εκθειάσει μερικοί από τους πιο καταξιωμένους Ισπανούς σεφ, όπως ο Ferran Adrià και o Jordi Cruz. Τα χρώματα, τα αρώματα, η ζεστή ατμόσφαιρα, η ανοιχτότητα και η απλοχεριά των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τους πάγκους, προσκαλούν τους επισκέπτες σε μία γιορτή, σε ένα παιχνίδι που παίζει με τις αισθήσεις και τους οδηγεί σε απρόβλεπτα, γαστρονομικά «μονοπάτια». Φυσικά, τα tapas bar πρωταγωνιστούν στη La Boqueria και προσφέρουν εδέσματα από ντόπια υλικά, όπως τυρί Garrotxa, καπνιστό chorizo και πεντανόστιμο χαμόν.

Viktualienmarkt, Μόναχο

Η αγορά Viktualienmarkt είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στο Μόναχο και όχι άδικα, αφού από το 1807 που ήταν μία ταπεινή, αγροτική αγορά έχει αναπτυχθεί σε έναν εμπορικό κόμβο, ο οποίος συγκεντρώνει τους πιο απαιτητικούς foodies. Πέρα από το γεγονός πως διαθέτει μία πολύ «πλούσια» αγορά σε τρόφιμα και σουβενίρ, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη αγορά να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες στη λίστα, είναι πως κατά μήκος της υπάρχουν περίτεχνα σιντριβάνια και μοναδικά αγάλματα, τα οποία κάνουν το περιβάλλον ακόμη πιο θελκτικό για τους επισκέπτες. Πιο αναλυτικά, η αγορά καλύπτει περίπου 22.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ φιλοξενεί περισσότερα από 140 καταστήματα, τα οποία προσφέρουν λουλούδια και φυτά, φρούτα και λαχανικά, αλλαντικά, βότανα, τοπικές ετικέτες κρασιών και μπαχαρικά.

Αν η παραπάνω λίστα σας άνοιξε την όρεξη για… γαστρονομικές περιηγήσεις στην Ευρώπη, τότε η Βαρκελώνη, το Μόναχο, η Βιέννη και το Λονδίνο, είναι τα μέρη που δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα με τους μελλοντικούς προορισμούς σας!

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Αυτοί είναι οι 17 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί για το 2023

Ταξίδι με τρένο: Οι πέντε ομορφότεροι σιδηροδρομικοί προορισμοί στην Ευρώπη

Απόδραση στο Φαράγγι της Νέδας: Ένα μυθικό μέρος που θα μας συναρπάσει

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ