ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Κίνδυνος για «μπλόκο» λόγω του όγκου ενστάσεων

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Κίνδυνος για «μπλόκο» λόγω του όγκου ενστάσεων
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Mέχρι και τρια χρόνια μπορεί να διαρκέσει η εξέταση των αντιρρήσεων στο Κτηματολόγιο οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν και τις 700.00.

Υπαρκτός φαίνεται πως είναι ο κίνδυνος να μπει μπλόκο στις μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου, εξαιτίας της μη εξέτασης των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας. Και αυτό συμβαίνει, όπως λέει, επειδή εάν δεν λυθεί το πρόβλημα το συμβόλαιο δεν εγγράφεται στο Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στο Κτηματολόγιο έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός ενστάσεων που φτάνουν τις 200.00 ενώ δεν αποκλείεται αυτές να αγγίξουν τις 700.000.

Αιτία του προβλήματος αποτελεί η υποστελέχωση των Επιτροπών Ενστάσεων, καθώς υπάρχει έλλειψη συμμετοχής από τοπογράφους, μηχανικούς και δικηγόρους, σύμφωνα με την εφημερίδα

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου για να λυθεί το θέμα, όλη η διαδικασία θα υποστηρίζεται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, ενώ νομοθετήθηκε πως οι συνεδριάσεις θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων συμπληρώνει πως εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η καθυστέρηση στην εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. «Αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είναι δάσος και τι όχι δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία» αναφέρει ο Γιώργος Ρούσκας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αυτή η καθυστέρηση ενδέχεται να πάει πίσω κατά μία πενταετία την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα, πανελλαδικά έχουν υποβληθεί συνολικά 340.018 αντιρρήσεις και 88.594 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δηλαδή συνολικά 428.612 αιτήματα. Εως το 2020 είχαν εξεταστεί από τις παλιές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων 24.905 αιτήματα (για τις προγενέστερες αναρτήσεις) και μέχρι τις 30.7.2022 είχαν εκδοθεί μόνο 19.800 αποφάσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων υπολειτουργούν, ενώ γίνονται συνεχώς παραιτήσεις και αντικαταστάσεις, γι’ αυτό, και σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, η εξέταση των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί σε δύο έως τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Υπουργείο Οικονομικών: Ελαφρύνσεις φόρων στα ακίνητα για δύο χρόνια

Αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων βλέπει η κυβέρνηση