ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβολή τελών χαρτοσήμου σε έντοκα δάνεια - Τι ισχύει

Επιβολή τελών χαρτοσήμου σε έντοκα δάνεια - Τι ισχύει
PIXABAY

Η νέα νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την επιβολή τελών χαρτοσήμου σε έντοκα δάνεια εξακολουθεί να γεννά προβληματισμούς. 

Υπενθυμίζεται ότι με την τροποποίηση του άρθρου 63 του Κώδικα ΦΠΑ επήλθε ανατροπή στη νομολογία του ΣτΕ και πλέον επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου και σε έντοκα δάνεια και χρηματοδοτήσεις, ακόμη και αν οι δραστηριότητες αυτές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα ΦΠΑ.

Ωστόσο, η νέα διάταξη, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ξεκάθαρη, εξακολουθεί να γεννά προβληματισμούς ιδιαίτερα όσον αφορά την αναδρομική εφαρμογή της, αφού προβλέπει ότι η επιβολή τελών χαρτοσήμου ισχύει αναδρομικά σε έντοκα δάνεια που συνήφθησαν από την 1.1.2021 και μετά.

Για έντοκα δάνεια που συνήφθησαν πριν από την 1.1.2021, η μέχρι πρότινος πρακτική των διοικητικών δικαστηρίων και της ΔΕΔ, η οποία ακολουθεί τις σκέψεις και τα συμπεράσματα των ΣτΕ 2163/2020 και ΣτΕ 2323/2020, απαλλάσσει τα έντοκα δάνεια από τέλη χαρτοσήμου ως δραστηριότητες υπαγόμενες σε ΦΠΑ.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με έντοκα δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί πριν από την 1.1.2021, ωστόσο εκταμιεύθηκαν ή εξοφλήθηκαν μετά την 1.1.2021. Επίσης, σε σχέση με υπόλοιπα που μεταφέρονται μετά την 1.1.2021 σε περίπτωση συμβάσεων δανείων τρεχούμενων λογαριασμών που έχουν συναφθεί πριν από την 1.1.2021.

Η αναδρομική εφαρμογή της νέας ρύθμισης δημιουργεί ζήτημα και σε σχέση με την τροποποίηση δανειακών συμβάσεων, ιδιαίτερα σε περίπτωση που έχουν συναφθεί πριν από την 1.1.2021, αλλά τροποποιούνται μετά την 1.1.2021. Το βάρος της εκτίμησης εδώ θα ήταν ορθότερο να πέσει στο κατά πόσον η τροποποιημένη σύμβαση αποκλίνει ως προς το περιεχόμενό της από την προηγούμενη, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί νέα σύμβαση και άρα να υπάγεται στο νέο καθεστώς, ως σύμβαση έντοκου δανείου με ημερομηνία σύναψης μετά την 1.1.2021.

Καθόλου αμελητέα δεν είναι και τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή τής εν λόγω νέας νομοθετικής ρύθμισης, αναφορικά με τους τόκους οι οποίοι μεν αφορούν έντοκα δάνεια που έχουν συναφθεί πριν από την 1.1.2021, πλην όμως αυτοί καταβάλλονται μετά την 1.1.2021. Αναμένεται η θέση της διοίκησης και των διοικητικών δικαστηρίων προκειμένου να δοθεί μια κατεύθυνση προς την επίλυση των ανωτέρω κρίσιμων ζητημάτων.