ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασφάλιστες έναντι των κυβερνοεπιθέσεων οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ανασφάλιστες έναντι των κυβερνοεπιθέσεων οι  επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pixabay

Βάσει των επίσημων στοιχείων της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα περιστατικά κυβερνοεπίθεσης σε ελληνικές επιχειρήσεις που ήταν ασφαλισμένες το 2021 ανήλθαν σε 26 σε σύνολο 707 επιχειρήσεων που διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη IT-cyber.

Πρόκειται όμως για μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού των κυβερνοεπιθέσεων που έλαβε χώρα και καταγράφηκε. Αυτό γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστες έναντι του cyber risk.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων επιχειρήσεων με ασφαλιστική κάλυψη IT-cyber δεν ξεπέρασε το 2022 τις 1.000 περίπου. Το πενιχρό ποσοστό στο σύνολο των επιχειρήσεων αποδίδεται στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κινδύνους παγκοσμίως με ζημίες που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cybersecurity Ventures, θα φτάσουν τα 10,5 τρισ. δολάρια το 2025, με συνέπεια οι ειδικοί να συγκρίνουν τον τζίρο αυτής της σύγχρονης απειλής με τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, όπως αυτός των ναρκωτικών.

Η Munich Re ανεβάζει τα ασφάλιστρα για την κάλυψη των απειλών στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως σε 9,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ (αρχές 2022) και εκτιμά ότι θα φτάσουν σε αξία περίπου 22 δισ. δολάρια μέχρι το 2025. Το τοπίο των απειλών έχει επίκεντρο τους εκβιασμούς στον κυβερνοχώρο (ransomware), τις αλυσίδες εφοδιασμού και κρίσιμες υποδομές.