ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο Folli Follie: Ξεκινά σήμερα η δίκη των Κουτσολιούτσων

Σκάνδαλο Folli Follie: Ξεκινά σήμερα η δίκη των Κουτσολιούτσων

Ξεκινά σήμερα η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie , με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να κάθεται στο σκαμνί. αντιμετωπίζοντας πλήθος κατηγοριών. Η επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, για την οποία οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί το 2018, κατέστη εφικτή, ύστερα από ειδική άδεια που χορήγησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στους δικηγόρους που θα παραστούν στο δικαστήριο. 

Έχουν ήδη περάσει 15 μήνες από την αποφυλάκιση του ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη. Οι ίδιοι, η Καίτη, σύζυγος του Δημήτρη και ακόμη 10 άτομα αντιμετωπίζουν σειρά κακουργημάτων, όπως απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, επί σειρά ετών εξαπατούσε ολόκληρη την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα, περιφέροντας έναν κάλπικο ισολογισμό, σε βαθμό που ιστορικά ελάχιστες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν παγκοσμίως. Δεν πρόκειται για απλή προσπάθεια συγκάλυψης ορισμένων αδύνατων σημείων του ισολογισμού, αλλά για συντονισμένη, συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης όλης της διεθνής επενδυτικής κοινότητας, μετόχων, ομολογιούχων, εργαζομένων και προμηθευτών.

Το μέγεθος της απάτης, από μόνο του, την κατατάσσει στα μαύρα κατάστιχα της επιχειρηματικής ιστορίας. Η Foli Follie εισήχθη στον FTSE 25, ήτοι στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου, μπήκε στους διεθνείς δείκτες MSCI Greece, δήλωνε τζίρους πάνω από 1 δισ. ευρώ (από τις λίγες ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες ή μη με τέτοιο εκτόπισμα), έκανε placements αποκομίζοντας δεκάδες «τυφλά» εκατ. ευρώ, σύναπτε ομολογιακά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα – πέντε χρόνια μετά- η οικογένεια των Κουτσολιούτσων ζει πλουσιοπάροχα , έχοντας αφήσει πίσω την εμπειρία της βραχυπρόθεσμης προφυλάκισης. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα επέστρεψαν προκλητικά στις παλιές τους συνήθειες που περιλάβουν διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς και εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Η επανέναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, για την οποία οι ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί τουλάχιστον τεσσεράμισι χρόνια πριν, κατέστη εφικτή, ύστερα από ειδική άδεια που χορήγησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στους δικηγόρους που θα παραστούν στο δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να αποφεύγεται η παραγραφή ορισμένων πράξεων του κατηγορητηρίου, κίνδυνο που είχε επισημάνει η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Ανδρεοπούλου, τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά πάντων για τη μη συνέχισή της.

Εκτιμάται ότι η δίκη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, όταν δηλαδή ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα είναι 83 ετών.