ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται διαρκώς οι περιουσίες των βαθύπλουτων διεθνώς

Αυξάνονται διαρκώς οι περιουσίες των βαθύπλουτων διεθνώς
Pixabay

Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου αυξήθηκε συνολικά κατά 852 δισ. δολάρια ή κατά περίπου 14 εκατ. δολάρια κάθε ημέρα.  

Ενδεικτικά, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έκλεισε το εξάμηνο με κέρδη της τάξης του 16,5%, ενώ συγκεκριμένα οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες βρήκαν στήριγμα στην τεχνητή νοημοσύνη, έκαναν ράλι.

Ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος περιλαμβάνει ιδίως μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, κατέγραψε κέρδη άνω του 31% από την αρχή του έτους. Το άλμα αυτό ευνόησε τους επικεφαλής των σχετικών εταιρειών: μεταξύ αυτών ο Ελον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι μεγαλύτεροι «νικητές» του Nasdaq φέτος.

Ειδικότερα, η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περίπου 97 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο, φέρνοντας τη συνολική αξία στα 237 δισ. Ως αποτέλεσμα, ανέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων, ξεπερνώντας ξανά τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, τον CEO και συνιδρυτή της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες, ο Μασκ και ο Αρνό «ανταγωνίζονται» για την πρώτη θέση.

Στο ίδιο διάστημα, η περιουσία του Ζούκερμπεργκ αυξήθηκε κατά σχεδόν 60 δισ. δολάρια, μετά το ράλι σχεδόν 80% που έκανε η μετοχή της Meta.