ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εργαλεία που έχουν οι δανειολήπτες στη διάθεσή τους για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό

Τα εργαλεία που έχουν οι δανειολήπτες στη διάθεσή τους για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό
Pixabay

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, το πιστοποιητικό ευάλωτου νοικοκυριού και η διμερής ρύθμιση μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας αποτελούν τα τρία βασικά εργαλεία που έχουν οι δανειολήπτες στη διάθεσή τους για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Καθώς ο χρόνος µετράει αντίστροφα για τους πλειστηριασµούς που εντατικοποιούνται, τα εργαλεία για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι συγκεκριµένα και όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών θα πρέπει να σπεύσουν να τα αξιοποιήσουν.

Τα εργαλεία αυτά είναι:

  • Το ενδιάµεσο πρόγραµµα έως τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναµίσθωσης Ακινήτων. Πρόκειται για το πρόγραµµα που τέθηκε σε ισχύ από το υπουργείο Οικονοµικών τον περασµένο Σεπτέµβριο και το οποίο επιτρέπει σε κάποιον που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός ευάλωτου δανειολήπτη να υποβάλει αίτηση στην ειδική πλατφόρµα που έχει δηµιουργηθεί στην Ειδική Γραµµατεία Ιδιωτικού Χρέους, έτσι ώστε να λάβει το σχετικό πιστοποιητικό του ευάλωτου νοικοκυριού. Με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ο νόµος επιβάλλει την αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ η χορήγηση του πιστοποιητικού ανοίγει και τον δρόµο για την επιδότησή του από το κράτος για χρονικό διάστηµα έως και 15 µήνες.
  • Ο εξωδικαστικός µηχανισµός επιτρέπει τη συνολική ρύθµισή τους µε βάση τα εισοδήµατα και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών τόσο προς το Δημόσιο όσο και τις τράπεζες ή τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης, και αποτελεί μέρος του πτωχευτικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2021. Βασίζεται στην πρόταση ρύθμισης που προκύπτει από έναν αλγόριθμο, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση των πιστωτών ή του ανθρώπινου παράγοντα και χωρίς να απαιτείται δικαστική επικύρωση.
  • Η ρύθµιση της οφειλής µε βάση τη διµερή συνεννόηση που κάνει ο οφειλέτης µε την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης.