ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Στο τραπέζι μέτρα «ανάσα» για τους καταναλωτές

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Στο τραπέζι μέτρα «ανάσα» για τους καταναλωτές

Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Επιπλέον έσοδα τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ ετησίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε βάθος τριετίας.

Από αυτά, ποσό της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί μέσα στο 2024.

Άμεσα προχωράει η δρομολόγηση των μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταρτιστεί η πρόταση για το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.

Η κυβέρνηση με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, σχεδιάζει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να «κλείσει τη στρόφιγγα» διαρροής ΦΠΑ. Στόχος είναι η διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου,για πιθανά νέα μέτρα στήριξης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, είτε μέχρι το τέλος του 2023, είτε μέσα στο 2024, δηλώνοντας: «Δεσμεύομαι να ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσουμε τους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, είναι οι εξής:

  • Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
  • «Όχι» σε οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις.
  • «Ναι» μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης

  • Έκτακτο «επίδομα «ακρίβειας».
  • Διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.
  • Μέτρα για τη στέγαση νέων.
  • Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η χώρα είχε από τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ την Ευρώπη, με το κενό στα έσοδα να φτάνει το 23,4% το 2019. Έκτοτε, έχει μειωθεί στο 15% φέρνοντας επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, ωστόσο απέχουμε ακόμα 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει και πληρώνει ΦΠΑ και πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όσο».

Για να περιοριστεί κι άλλο το κενό του ΦΠΑ, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η προωθούμενη επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της αγοράς, μεταξύ αυτών λαϊκές αγορές, ταξί, περίπτερα, συναυλίες και θέατρα καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Επίσης, έρχεται η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Τα αδήλωτα εισοδήματα στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 8 – 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η χώρα να καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη φορολογική συμμόρφωση, μέχρι το τέλος του 2026.