ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Αναζητούν φθηνότερες λύσεις στα μεταχειρισμένα κινητά

kinito
Photo: pixabay.com

Τα μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα είναι μία πολύ καλή και οικονομική επιλογή ιδίως για τους νέους

Για πολλά χρόνια όταν κυκλοφορούσε ένα νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου πιο κομψό ή υποσχόταν πιο προηγμένες υπηρεσίες οι καταναλωτές το αγόραζαν μετά... μανίας, χαρίζοντας συνήθως το παλιό σε φίλους.

Μετά όμως την οικονομική κρίση, τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, αλλά και τις τιμές των προηγμένης τεχνολογίας κινητών να έχουν φτάσει στα ύψη παρατηρήθηκε δραστική πτώση των πωλήσεων νέων συσκευών και αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων συσκευών.

«Για εμάς τους νέους είναι μία πολύ καλή επιλογή» λέει νεαρός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Alpha. «Αυτό το κινητό το αγόρασα 500 ευρώ, ενώ αρχικά στοίχιζε 800. Το παλιό το πήρε η μαμά μου», λέει άλλη καταναλώτρια.

Άλλη κοπέλα δούλευε όλο το καλοκαίρι σε καφετέρια για να αποταμιεύσει χρήματα για ένα καινούργιο κινητό ενώ το παλιό το έδωσε στον αδελφό της. «Προτίμησα μεταχειρισμένο κινητό, γιατί δεν έχω δυνατότητα να αγοράσω καινούριο. Και αφού του χρόνου θα αλλάξω πάλι συσκευή, γιατί να μην προτιμήσω κάτι πιο προσιτό», εξηγεί μία άλλη κοπέλα.

Το 2022 πωλήθηκαν περίπου 283 εκατ. μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο αύξηση 11% από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων του 2021 όπου και τότε είχε παρουσιαστεί μεγάλη άνοδος πωλήσεων, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Δεδομένων (IDC). Αναλυτές αναφέρουν ότι το 2026 η αγορά των κινητών τηλέφωνων από δεύτερο χέρι θα έχει ένα τζίρο 100 δισ. δολαρίων.

Έτσι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και μαζικότερα όπως φαίνεται στη λύση της αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών και αναμένεται η αντίδραση των εταιρειών σε αυτό το φαινόμενο αφού η τιμή των μετοχών τους συνδέεται άμεσα με τις πωλήσεις τους.

Από τις ουρές για αγορά νέων μοντέλων βρισκόμαστε στην εποχή της αναζήτησης συσκευών από δεύτερο χέρι.