ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανέρχεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης - Έρχεται νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

Επανέρχεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης - Έρχεται νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

Δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους  εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν.

Προς ενεργοποίηση τίθεται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Ουσιαστικά, όπως σημειώνει η εφημερίδα Δημοκρατία, θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί σε κάποιους από τους νόμους νομιμοποίησης. Η διαδικασία αυτή καταργήθηκε το 2020, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όμως σχεδιάζει να συνδέσει ξανά το εργαλείο της μεταφοράς με τη διαδικασία τακτοποίησης.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρικής αφγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, η οποία θα λειτουργεί ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο και ταυτόχρονα θα δημιουργεί πόρους για έργα φιλικά προς το περιβάλλον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Με απλά λόγια, πωλητές και αγοραστές συντελεστή δόμησης θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας η μεταφορά συντελεστή δόμησης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.

Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης που θα «τρέξει» τη διαδικασία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πραγματοποίηση της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) σε ωφελούμενα ακίνητα. θα επιτρέπεται μέσω της Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή. Αυτό θα μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές εντός του αστικού χώρου. Για την ακρίβεια θα μπορεί να γίνει: εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ρυθμιστικών σχεδίων και εγκεκριμένων ορίων οικισμών. Αντιθέτως, η μεταφορά συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να γίνει: εντός των ιστορικών κέντρων των πόλεων, των ορίων ιστορικών τόπων, των παραδοσιακών οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων ή περιοχών στις οποίες έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι δόμησης.

Μέσω των ΖΥΣ θα καθίσταται μεταξύ άλλων εφικτή:

-Η αξιοποίηση της περίσσειας συντελεστή δόμησης που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων.
-Η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων σε πυκνοδομημένες πόλεις με χαμηλό κόστος.
-Η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Επί της ουσίας, οι ΖΥΣ είναι οι περιοχές στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης της δόμησης έπειτα από Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη σημαντικών δικτύων υποδομών, οδικών αρτηριών, η ανάπτυξη δικτύων αυτοκινητοδρόμων, αλλά και η σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Σε αυτές τις περιοχές, θα μπορούν να κατασκευαστούν μεγαλύτερα σε διαστάσεις κτίρια ή και να εντατικοποιηθούν οι χρήσεις και οι δραστηριότητες.