ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Ιούνιο», σύμφωνα με τον Ισπανό κεντρικό τραπεζίτη

«Η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Ιούνιο», σύμφωνα με τον Ισπανό κεντρικό τραπεζίτη
UNSPLASH.

Νέα πρόβλεψη για μείωση στα επιτόκια τον προσεχή Ιούνιο, από βασικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

Η Τράπεζα διατήρησε το κόστος δανεισμού στα ιστορικά υψηλά αυτόν τον μήνα, όμως, ανέφερε ότι είχε σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού και ότι έχει αρχίσει τις πρώτες συζητήσεις για την ανάσχεση της νομισματικής σύσφιξης.

«Αν εκπληρωθούν οι μακροοικονομικές μας προβλέψεις τους επόμενους μήνες, είναι φυσιολογικό να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα και ο Ιούνιος θα μπορούσε να είναι μία καλή ημερομηνία για να αρχίσουμε», ανέφερε ο κ. Ντε Κος, μιλώντας στην εφημερίδα Periodico.

Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι διαφορές απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζάς σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ήταν θεμιτές, ωστόσο, είναι σχετικά περιορισμένες μέχρι στιγμής. «Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο τρέχων βαθμός συναίνεσης είναι πολύ υψηλός και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν είναι λογικό να αναμένονται τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εφέτος, ο Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος επεσήμανε ότι δεν θέλει να είναι «πολύ σαφής σχετικά με το χρονικό μοτίβο των επιτοκίων», όμως, σημείωσε ότι οι συνθήκες της αγοράς ήταν συμβατές με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της Τράπεζας για τον πληθωρισμό στο 2%.

Σχετικές ειδήσεις