ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει το τοπίο: Τέλος των εφοριών όπως τις ξέραμε - ΚΕΠ για φορολογούμενους οι ΔΟΥ

Αλλάζει το τοπίο: Τέλος των εφοριών όπως τις ξέραμε - ΚΕΠ για φορολογούμενους οι ΔΟΥ
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Πώς θα διαμορφωθεί το νέο καθεστώς για τους φορολογουμένους 

Αλλάζει το καθεστώς που γνωρίζαμε όσον αφορά την εξυπηρέτηση φορολογουμένων από τις εφορίες.

Ξεκίνησε, όπως αναφέρει «η Καθημερινή», η απόσπαση ελεγκτών στα ΕΛΚΕ (ελεγκτικά κέντρα), στα κέντρα βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών (ΚΕΒΕΙΣ), στα νεοσύστατα κέντρα φορολογίας κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ), που πιάνουν δουλειά στις 22 Απριλίου, ενώ μέσα στο 2024 ενεργοποιείται και το κέντρο φορολογικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ). Με την ενεργοποίηση των ΚΕΦΟΔΕ ουσιαστικά οι εφορίες μετατρέπονται σε κέντα εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

Στο ΚΕΦΟΔΕ που θα έχει έδρα στην Πειραιώς 222 μεταφέρονται οι διευθύνσεις φορολογίας, εισοδήματος, ΦΠΑ, αυτοκινήτων, το Μητρώο, οι ενάρξεις και οι διακοπές επιτηδευματιών και διάφορες άλλες δραστηριότητες. Τα κτήρια των εφοριών ξενοικιάζονται όπως επίσης και το κεντρικό κτήριο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Τα μοναδικά κτήρια εφοριών που θα διατηρηθούν είναι αυτά που έχουν μισθωθεί με τη διαδικασία του sale an lease back. Ωστόσο σε αυτά μπορούν να συνυπάρξουν τα κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων, ο ΕΦΚΑ και το κτηματολόγιο.

Πλέον τα σημεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων θα αριθμούν 10 υπαλλήλους, οι οποίοι θα επωμιστούν την αρωγή όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Σε αρκετούς δήμους θα δημιουργηθεί μια μικρή εφορία με 2 ή 3 υπαλλήλους με στόχο της εξυπηρέτηση πολιτών.