ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Παραμένει πηγή αβεβαιότητας η Ελλάδα

Goldman Sachs: Παραμένει πηγή αβεβαιότητας η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για πολύ καιρό ακόμη, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Σε έκθεσή της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι δυσμενείς, την ίδια ώρα που οι φόβοι για πολιτικές εντάσεις το προσεχές διάστημα παραμένουν.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το αποτέλεσμα των εκλογών περιόρισε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τη χώρα, καθώς οι πιθανότητες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αυξήθηκαν.

Όμως, η ανακούφιση είναι προσωρινή και δεν μπορεί να άρει την αβεβαιότητα, αφού το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες πολιτικές εντάσεις.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις σε οικονομικό επίπεδο, που ξεπερνούν τις πιέσεις της λιτότητας. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης και κατάρρευση της πιστωτικής επέκτασης, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός κλάδος να έχει συρρικνωθεί, να παρουσιάζονται ελλείψεις στις προμήθειες και να έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες επενδύσεων ή ιδιωτικοποιήσεων.

Εάν η αβεβαιότητα δεν εξαλειφθεί, αναφέρει η έκθεση, οι λύσεις των μετριοπαθών δυνάμεων θα απομονώνονται, την ώρα που οι ακραίες παρατάξεις και οι λαϊκιστές θα κερδίζουν έδαφος.