ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Σε 4 – 6 εβδομάδες η έκθεση της τρόικας

Reuters: Σε 4 – 6 εβδομάδες η έκθεση της τρόικας

Για «ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω όσον αφορά το ελληνικό χρέος» κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.

Όπως επισημαίονεται η αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται σε 4 έως 6 εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Reuters, παρά τη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα ο στόχος εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους καθίσταται όλο και πιο δύσκολος.

O προϋπολογισμός του 2013 περιέχει ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως ότι το επόμενο έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι εκτιμήσεις τόσο για την ύφεση όσο και για το χρέος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ότι ανέμεναν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις προ έξι μηνών.

Επισημαίνει επίσης πως δεν είναι εφικτό το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, εκτιμώντας ότι θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με νέες απώλειες για ομολογιούχους ώστε να επιστρέψει στη βιωσιμότητα, και αυτή τη φορά η απομείωση αφορά τον επίσημο τομέα – δηλαδή τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους φορολογουμένους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ παραμένει η διαφορά μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.