ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός των στόχων για τις δαπάνες τα περισσότερα υπουργεία

Εντός των στόχων για τις δαπάνες τα περισσότερα υπουργεία

Τρία υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης), καθώς και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, παρουσιάζουν υπέρβαση των στόχων για τις δαπάνες, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο εννεάμηνο, οι δαπάνες και οι απλήρωτες υποχρεώσεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τους στόχους κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 3,4%.

Την «πρωτιά» στις υπερβάσεις δαπανών έχει το υπουργείο Εργασίας (490,8 εκατ. ευρώ ή 5%), λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η υπέρβαση είναι 78,1 εκατ. ευρώ ή 21,2%, λόγω κυρίως της πληρωμής της έκτακτης παροχής των δικαστικών.

Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών, η υπέρβαση είναι 40,1 εκατ. ευρώ ή 8,3%, λόγω επίσης της έκτακτης παροχής στους δικαστικούς υπαλλήλους και των επιστροφών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωξης σε δικαιούχους μέσω των τελωνείων.

Στο μέτωπο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καταγράφεται υπέρβαση δαπανών ύψους 586,6 εκατ. ή σε 476,6%.

Οι υπερβάσεις οφείλονται κυρίως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στον αντίποδα, συγκράτηση δαπανών σημείωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης (-734,2 εκατ. ευρώ), Άμυνας (-278,5 εκατ. ευρώ) και οι γενικές κρατικές δαπάνες ΠΔΕ (-538,1 εκατ. ευρώ).

«Η προσπάθεια για την εδραίωση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.