ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θερμό» το ενδιαφέρον των Κινέζων για υδρογονάνθρακες και Σκαραμαγκά

«Θερμό» το ενδιαφέρον των Κινέζων για υδρογονάνθρακες και Σκαραμαγκά

Το θερμό ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, όπως σημειώνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές.


Ειδικότερα η κινεζική πλευρά εξέφρασε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για να αποκτήσει ελληνικά ναυπηγεία, να συμμετάσχει στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, καθώς και να προεκτείνει τη σιδηροδρομική γραμμή, που ήδη κατασκευάζεται μεταξύ Ρουμανίας - Βουλγαρίας προς τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομη συνάντηση και με τον Πρόεδρο Πούτιν κατά το χθεσινό επίσημο δείπνο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στον οποίο έθεσε ξανά το θέμα της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Κ.Παπούλιας υπογράμμισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηρίξει τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία παρεμβαίνοντας στις διαπραγματεύσεις με την Γκαζπρόμ ώστε να παρασχεθεί η αιτούμενη έκπτωση και να αποφευχθεί ένα «αγκάθι» στις ελληνορωσικές σχέσεις με προσφυγή της ελληνικής πλευράς στη διαιτησία της Χάγης.

Το θέμα του αερίου ετέθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην «σιδηρά κυρία» και πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία υπήρξε πρέσβης στην Ελλάδα και έχει συμβάλει στην πρόοδο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στο περιθώριο της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, ο Κ.Παπούλιας είχε συνομιλία με τον Μπαν Κι Μουν για Σκοπιανό και Κυπριακό, με τον γγ του ΟΗΕ να κάνει νύξη για την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης της τελευταίας φάσης των συνομιλιών ώστε να υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι, με τον οποίον συζήτησαν θέματα κοινής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς τελευταία παρατηρείται σημαντική αύξηση της ροής λαθρομετανάστευσης προς τη γειτονική χώρα.